116880
13:01 8.082021

У Художній галереї міста Виноградів відкрилася виставка Яноша Рейті

Життя 3496

5 серпня у місті Виноградів відкрилася виставка Яноша Рейті – художника, одного із засновників Товариства угорських митців образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса – під назвою «З висоти совиного польоту. Музи – Міфи – Фавни». Любителі мистецтва можуть побачити близько тридцяти творів художника-графіка у приватній Художній галереї ім. Імре Ревеса.

На церемонії відкриття експозиції першою присутніх привітала власниця галереї Марта Товт. Вона також коротко розповіла про життя та діяльність художника. Янош Рейті народився 18 січня 1949 року в місті Іршава. З 1965-го по 1969 рік навчався в Ужгородському художньому училищі. З 1980-го по 1990 рік працював на Комбінаті Художфонду при Спілці художників, з 1989 по 1993 рік викладав в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. В 1990 році був учасником установчих зборів як один із засновників Товариства угорських митців образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса. Учасник персональних та численних колективних виставок. Творчість Яноша Рейті визнана низкою відзнак та нагород. Його роботи різноманітні як за стилем, так і за тематикою.

Виноградівський художник Шандор Маринич, який дружить з Яношем Рейті вже понад сорок років, характеризуючи митця, зауважив: «Таких художників, які володіють різноманітними техніками живопису та графіки, обмаль».

Генеральний консул Угорщини у місті Берегово Матяш Сіладі, у свою чергу, назвав відрадним, що на Закарпатті прокладені шляхи для виставок образотворчого та прикладного мистецтва. Дипломат відзначив багатогранну творчість художника, графіка, стиль якого вирізняється серед інших.

З нагоди відкриття виставки ми поспілкувалися з митцем про його творчість. За словами Яноша Рейті, він захоплювався малюванням ще у дитинстві. Настільки, що вдома розмалював всі шафи. Але батьки ніколи не карали його за це, вони просто змивали «декорації» з меблів. Пізніше, вже під час навчання, він захоплювався імпресіонізмом та експресіонізмом через багатство кольорів, а зараз він малює в дусі експресіонізму. Більшість його робіт – це натюрморти, пейзажі та фігуральні композиції. На пейзажах художника – здебільшого гори, переважно осінні, через чудові барви цієї пори року. Проте йому ближча графіка, ніж живопис, він малює вугіллям, тушшю, сепією. За його словами, найважливіше у графіці – це техніка, створення гарних ліній. Для своїх фігурних композицій він бере теми з грецької міфології, оскільки вважає міфологію стародавнього еллінізму дуже цікавою. Створюючи графічні роботи, він розробив свій неповторний стиль. Кілька робіт художника можна побачити в обласному художньому музеї. Щодо реалізації своїх творів, художник повідомив, що картини здебільшого купують іноземні та вітчизняні приватні колекціонери.

Наприкінці заходу ми також поспілкувалися з Генконсулом Матяшем Сіладі про важливість виставок. Дипломат зазначив, що виставки відіграють надзвичайну роль у розвитку культури. На цих заходах зустрічаються поціновувачі мистецтва, створюються спільноти. Крім того, кожен, хто приходить на виставку, збагачується естетичними враженнями, перед ним відкривається новий вимір – вимір мистецтва.

Виставка Яноша Рейті триватиме до 5 вересня.

Мігай Лайош/Lajos Mihály/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах