116734
09:00 2.082021

У селищі Вилок відбулися загальні збори місцевого осередку ТУКЗ-КМКС

Життя 6100

Загальні збори місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) селища Вилок відбулися 31 липня в Будинку культури.

Голова осередку Рудольф Бенце на початку заходу зазначив, що епідемія коронавірусу минулого року негативно вплинула й на роботу організації. Так, зокрема довелося скасувати традиційну щорічну екскурсію членів осередку, але цьогоріч її, імовірно, усе-таки вдасться влаштувати.

Рудольф Бенце також розповів про труднощі, які виникли у зв’язку з місцевими виборами (кілька місцевих кандидатів від «КМКС» ПУУ під час виборчого процесу відступили). Водночас, незважаючи на це, Товариство показало непоганий результат, його кандидатів підтримала більшість виборців. Рудольф Бенце, який і сам потребував госпіталізації через важкий перебіг захворювання на коронавірус, закликав усіх скористатися можливістю й вакцинуватися.

Заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто, у свою чергу, наголосив, що організація, незважаючи на всі труднощі, продовжує відстоювати права національної меншини угорців, інтереси якої представляє.

Зокрема право навчатися рідною мовою. За його словами, хоча прохання ТУКЗ-КМКС визнати закарпатських угорців, які 1100 років живуть у краї, корінним народом України, відхили, організація й надалі шукає можливість домогтися цього, адже це дозволить навчатися рідною мовою до завершення середньої школи не тільки в приватних закладах, але й у державних.

Йосип Борто поінформував і про політичну боротьбу в обласній раді, а також про дозвіл розпочати ремонт доріг, зокрема, в угорських населених пунктах краю. А відтак зазначив, що в Києві теж лобіюють питання щодо врегулювання українсько-угорських відносин і, ймовірно, ще цього року буде відкрито пункт пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» на кордоні.

У контексті епідемічної ситуації Йосип Борто також наголосив на важливості щеплення. Вакцинуватися препаратом Janssen можна в пунктах пропуску «Чоп – Загонь», «Косино – Барабаш» та «Дзвінкове – Лоня» до 31 серпня.

Голова ТУКЗ-КМКС позитивно відзначив результат місцевих виборів у смт Вилок. Крім того, він повідомив про плани придбати будівлю колишнього «соляного управління» і створити на його базі музей Національно-визвольної війни угорського народу 1703–1711 років. Адже один із лідерів боротьби Томаш Есе зі своїм військом атакував це управління та його імператорську охорону, до того ж перша переможна битва також відбулася неподалік.

Голова фракції «КМКС» ПУУ в раді Вилоцької ОТГ Альберт Горонді повідомив про роботу фракції у раді. Депутат від «КМКС», вихователька Вилоцького дошкільного навчального закладу Вікторія Федак-Молнар розповіла, що її звільнили після того, як вона була обрана депутатом. Однак зрештою завдяки підтримці ТУКЗ-КМКС їй усе-таки вдалося виграти суд у цій справі. Суд підтвердив незаконність звільнення та зобов’язав поновити жінку на посаді.

Присутні на засіданні схвалили рішення виключити з місцевого осередку організації Шандора Чурі, котрий був обраний депутатом місцевої ради як представник «КМКС» ПУУ, але голосує там не за ініціативи фракції «КМКС», а «Рідного Закарпаття».

Мігай Лайош/Lajos Mihály/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах