116680
16:02 28.072021

Ужгородці можуть зробити швидкі тести на гепатит – послуга входить у гарантований пакет первинної медичної допомоги

Життя 4003

Упродовж серпня на Закарпатті – місячник тестувань на вірусні гепатити. Про те, чому потрібно пройти тестування, варто зробити щеплення, безкоштовні  діагностику та лікування  – сьогодні на брифінгу в Закарпатській ОДА розповіли директор комунального некомерційного підприємства (КНП) «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Михайло Поляк, директорка КНП «Закарпатський обласний центр громадського здоров’я» Вікторія Білак-Лук’янчук  та директорка Ужгородського міського Центру ПМСД Тетяна Козак.

Вірусів гепатиту є 5 типів: А, В, С, D і Е, усі вони призводять до захворювання печінки. Але найбільш поширені і небезпечні – В і С, які спричиняють до 96% всіх смертей, пов’язаних із вірусними гепатитами.

За словами керівника обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка, 90% інфікованих виявляють під час обстежень з інших причин, бо до певного часу захворювання не має виражених симптомів, або ж вони притаманні багатьом іншим хворобам. Тому ці віруси називають «лагідними вбивцями». Боротьбу з гепатитами не можна відкладати, бо патологічні процеси в організмі вже запущені і руйнують його, а тестуватися потрібно, бо люди, часто не знаючи, що вони інфіковані, поширюють вірус.

Лікар наголосив, що обстеження на всі види гепатитів безкоштовне. Гепатит В не виліковується, але завдяки вчасному діагностуванню та лікуванню можна запобігти ускладненням. А від гепатиту С можна за 3 місяці вилікуватися і для цього держава надає безкоштовно ліки, які ще донедавна хворим обходилися дуже дорого.

Від гепатиту В можна убезпечитися, зробивши щеплення, це лікарі настійливо рекомендують і дітям, і дорослим. Михайло Поляк зазначив, що за 15 років, відколи ця вакцина доступна, нічого не чув про якісь серйозні ускладнення після неї.

Михайло Поляк додав, що на Закарпатті одними з перших в Україні почали лікувати вірусні гепатити В і С, завдяки цільовій програмі, і ще в  2012 -2016 роках допомогли 172 хворим, хоча на той час вартість курсу лікування складала понад 170 тисяч гривень. Зараз потрібно 2,5-7 тисяч гривень, в окремих, особливо складних випадках, для пацієнтів із нирковою недостатністю, до 70 тисяч, але все це надається за державними програмами.

Вікторія  Білак-Лук’янчук розповіла, що інфікуватися можна під час незахищеного статевого акту, при контакті з кров’ю чи іншими біологічними рідинами або ж речами індивідуального користування, наприклад, у стоматолога, під час манікюру, бриття.

Директорка Ужгородського міського Центру ПМСД Тетяна Козак відзначила, що обстеження на гепатити з 2019 року входить у гарантований пакет первинної медичної допомоги, у кожного сімейного лікаря в Ужгороді є швидкі тести, за 15 хвилин можна отримати попередній результат, який є підставою для ґрунтовнішого обстеження. За перше півріччя цього року в ужгородських амбулаторіях зробили 326 тестів, у 8 випадках вони були позитивні.

Сьогодні, 28 липня, – Всесвітній День боротьби з гепатитами. У серпні, під час місячника, лікарі акцентуватимуть на небезпечності цих інфекцій, роз’яснюватимуть чому і як пройти діагностику, отримати лікування.   

На брифінгу наводили чимало статистичних даних. Так, кожні 30 секунд у світі від наслідків інфікування вірусними гепатитами помирає людина. Щороку виявлять близько 3 мільйонів нових хворих. За оцінками фахівців, в Україні інфіковані близько 5 % населення. На диспансерному обліку КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» зараз 1805 закарпатців, інформує Ужгородська міська рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
5-кілометрова прикордонна смуга. Потрібен спеціальний дозвіл ДПСУ
16:27
«Служба освітньої безпеки» запрацює у школах Ужгорода
16:10
«Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»: презентація в УжНУ
15:57
В Ужгороді вночі з 25 на 26 квітня заплановано тимчасове призупинення водопостачання
15:46
Намагались переплисти Тису: на кордоні затримали групу ухилянтів
15:17
Занизивши митну вартість, українець на кордоні з Угорщиною «позбувся» трактора, вартістю 1,5 млн грн
15:03
У Мукачеві відбулася презентація книжки про туристичні маршрути Закарпаття
14:52
Пізнавальний захід для батьків і дітей «Сімейний фестиваль» пройшов в Ужгороді
13:23
У Іршаві молодиця вкрала у лікарні гроші, а ужгородець поцупив електроплиту та бензопилу
12:22
У суботу в Ужгороді можна буде вакцинуватися та отримати медичні послуги
12:12
Всі новини