116428
14:25 20.072021

На Рахівщині у Богданській долині вже активно почали збирати на високогір’ях чорну ягоду – яфину

Життя 6969

На найвищих горах, де найбільші плантації яфин, ягоди дозрівають лише у серпні. Однак уже з 20 липня голова Богданської ТГ дав дозвіл збирати ягоду.

Перші яфини достигли вже кілька тижнів тому, але збирати їх не дозволяли лісники та місцева влада. Адже у передгір’ї ягідний сезон починається наприкінці червня, люди масово починають збирати яфини, які ще наполовину зелені, таким чином не дають їм достигнути.

Місцеві жителі не сподіваються, що цьогоріч буде високий урожай яфин. Селяни кажуть: надто холодною була весна, приморозки понищили цвіт, тому й чорниць буде мало.

Наразі приймають ягоду по 54 гривні. Про це нам розповів пан Руслан, який вже багато років займається прийманням яфин. Чоловік каже: «Сьогодні ягоду приймаю по 54 гривні, та вже завтра ціна може бути іншою, й збирачі яфин це знають. Сьогодні одна ціна, завтра друга, то падає, то її піднімають. Усе залежить від погоди та достиглості ягоди. На сьогодні ціна коливатиметься від 40 до 60». 

«Карпатський Об’єктив» хотів би наголосити для всіх збирачів яфин – на жаль, це правда, високогірні полонини потопають у смітті. Хіба так людина віддячує природі за цілющі дари?

Шановні громадяни, будьте добрішими й вихованими, не засмічуйте природу, а своє сміття заберіть із собою і викиньте у сміттєвий бак!

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах