116414
12:40 20.072021

У Мукачеві презентували книгу про видатного науковця та журналіста Василя Гарагонича

Життя 4678

А також провели вечір пам’яті на його честь

У понеділок, 19 липня, у Мукачеві відбувся вечір пам’яті доктора історичних наук, професора Ужгородського національного університету, заслуженого працівника освіти України, члена Національної спілки журналістів України, шеф-редактора «Панорама Медіа Групи» Василя Васильовича Гарагонича. Захід пройшов у Мукачівському драматичному театрі, в якому зібрались рідні, друзі та колеги Василя Васильовича, аби вшанувати його пам’ять. Дата була обрана не випадково, адже напередодні, 18 липня, Василю Гарагоничу мало б виповнитися 62 роки. Та, на жаль, Бог розпорядився інакше. Шеф-редактора «Панорама Медіа Групи» не стало 23 липня 2020 року.

Розпочався вечір пам’яті із презентації книги про Василя Гарагонича «Світло далекого вирію». Видання побачило світ у друкарні в Ужгороді напередодні його дня народження. Упорядником книги став старший син Василя Васильовича, головний редактор газети «Панорама» Іван Гарагонич.

«Ідея створення книги з’явилась сім місяців тому. На її написання нас надихнули відгуки друзів і колег тата, які не раз натякали на необхідності реалізації подібного задуму, – розповів Іван Гарагонич. – Тато був яскравою зіркою та натхненником не тільки для рідних і близьких, але й для всіх, хто його знав. І, зважаючи на його любов до книг, ми вважали, що логічно і правильно буде увіковічнити пам’ять Василя Васильовича шляхом написання книги про нього».

«Світло далекого вирію» складається із кількох розділів, авторами яких є письменник Андрій Дурунда і науковець Микола Олашин. На вечорі пам’яті вони розповіли присутнім про підготовку книги та про труднощі, які виникали під час її створення.

Микола Олашин підготував і упорядкував бібліографічний покажчик наукових і журналістських публікацій Василя Гарагонича. Вдалось навіть знайти перший журналістський матеріал Василя Васильовича, який він написав ще в п’ятому класі і який був опублікований у газеті «Прапор Перемоги» ще в далекому 1971 році – «З екскурсією – на лижну».

Андрій Дурунда опрацював бібліографічну інформацію, поспілкувався з батьком Василя Васильовича – Василем Андрійовичем Гарагоничем. А також з ріднею, друзями та колегами Василя Васильовича, і на основі цього написав повість «Світло далекого вирію». Саме так вирішили й назвати всю книгу. У повісті йдеться про життєвий і творчий шлях Василя Гарагонича, від моменту народження і до його останніх днів.

Книга містить ще один розділ, у якому зібрані спогади різних знакових постатей, із якими перетинались життєві шляхи Василя Васильовича. Зокрема, вміщені спогади першого Прем’єр-міністра України Вітольда Павловича Фокіна, народних артистів України Дмитра та Назарія Яремчуків, Його Високопреосвященства, Митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора. Також на сторінках книги можна знайти спогади родичів, колег-науковців, знаних художників, колег-журналістів, друзів, кумів.

Після презентації книги «Світло далекого вирію», під музичний супровід струнного квартету Сергія Добоша, розпочалась друга частина вечора пам’яті. Присутні розповідали життєві й особисті історії, пов’язані з Василем Васильовичем, пригадували, як доля звела їх із науковцем та журналістом Василем Гарагоничем. А наприкінці вечора присутні побачили невеликий сюжет, в якому добрі знайомі та близькі Василя Васильовича згадували про цю постать.

19 липня у залі театру лунало чимало приємних і теплих слів про шеф-редактора «Панорама Медіа Групи», якого, на превеликий жаль, уже майже рік немає з нами.

Вікторія МОРЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах