116401
09:47 20.072021

У Будапешті відбулася презентація путівника-довідника про Закарпаття

Життя 2686

У Будапешті в понеділок представили довідник «Закарпаття угорськими очима» (Kárpátalja magyar szemmel), інформує MTI.

«Такого вичерпного та професійного путівника про Закарпаття досі не було», – наголосив під час презентації уповноважений міністра, відповідальний за розвиток співпраці області Саболч-Сатмар-Берег та Закарпаття, а також координацію Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну Іштван Грежа. За його словами, книжка ознайомлює читача з історією та географією області, надає інформацію про різні райони, соціальну складову.

Іштван Грежа зазначив, що, як і раніше опублікований «Гастрономічний путівник Закарпаттям», це видання також з’явиться українською мовою восени.

«Завдання полягає не лише в тому, щоб Закарпаття відвідувало якомога більше туристів з Угорщини, але й щоб якомога більше українських відвідувачів ознайомилися з його унікальними цінностями та красою», – наголосив він.

Крім того, Іштван Грежа зазначив, що в останні роки чимало українських туристів відкрили для себе Закарпаття, а Угорщина докладає багато зусиль, аби зробити регіон привабливим.

«Закарпаття – безпечна область, її мешканці, як угорці, так і представники інших національностей, раді вітати гостей із Угорщини», – додав він.

Як зазначив голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович, путівник заповнить певну прогалину. Очільник ТУКЗ-КМКС пишається тим, що в книжці представлено низку пам’ятників, до виготовлення яких долучилося Товариство, зокрема статую Ракоці в Берегові, котра зображена на обкладинці видання, та пам’ятний знак на Верецькому перевалі.

За словами Василя Брензовича, на Закарпатті значно розвинулися угорські туристичні підприємства, чому посприяли професійні тренінги, програми та гранти.

«Сподіваємося, ситуація в Україні покращиться, перетин кордонів стане легшим, і туристична галузь у краї знову процвітатиме», – зазначив очільник ТУКЗ-КМКС.

Голова Закарпатської угорської туристичної ради Аншраш Мештер повідомив, що організація була створена у 2014 році, аби об’єднати тих, хто опікується угорським туризмом в області.

«Путівник на 450 сторінок – якісне видання, яке охоплює увагою все Закарпаття», – зазначив він, додавши, що наразі вивчається питання про публікацію окремих томів, у яких будуть детально представлені окремі райони області.

Вихід у світ довідника «Закарпаття угорськими очима» фінансувала міністерська комісія, яку очолює Іштван Грежа. Книжка також доступна в електронному вигляді у форматі PDF. Редактором путівника, опублікованого у видавництві Shark Kft., виступив заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради Йосип Торпої.

MTI

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах