116314
16:09 18.072021

Міжнародне та українське свідоцтво про COVID-вакцинацію: у чому різниця

Життя 5930

Із 1 липня в усьому Євросоюзі та Шенгенській зоні почали діяти цифрові COVID-сертифікати. Основна мета їх запровадження – полегшення подорожей в умовах пандемії, передусім у період літніх відпусток.

Україна – не виняток.

Три види цифрових COVID-сертифікатів ЄС

Сертифікати будуть трьох видів і підтверджуватимуть або вакцинацію проти коронавірусу, або негативний тест, або одужання від COVID-19. Окремий сертифікат видаватимуть після кожного щеплення, тесту чи видужання. Ковідні свідоцтва є безоплатними. Сертифікат негативного тесту видаватимуть для ПЛР і антиген-тестів.

Підтвердження одужання можна отримати лише після позитивного ПЛР-тесту на коронавірус – сертифікат видаватимуть не раніше, ніж через 11 днів після нього. Діятиме він 180 днів. Тести на антитіла поки не будуть основою для видачі сертифікату.

Діють сертифікати в 31 країні: 27 країнах ЄС, а також Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії, які не входять до об’єднання, але є частиною Шенгенської зони. Більшість із них ще раніше почали видавати цифрові свідоцтва. За даними Єврокомісії, сім країн ще не приєдналися до єдиної системи перевірки сертифікатів, але технічно готові до цього. У них є час до 12 серпня, щоб остаточно впровадити ці свідоцтва.

Український сертифікат та міжнародний

Той, хто отримав дві дози вакцини проти COVID-19, може отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію – документ, в якому міститься інформація про зроблене щеплення і який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію можна отримати: одразу після щеплення другою дозою вакцини; у сімейного лікаря.

Повністю вакцинованим особам документ видається лише у паперовій формі, пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я.

Документ заповнюється англійською (як варіант, французькою), а також українською мовами і дійсний протягом 1 року з можливістю продовження. Люди, яким протипоказане щеплення проти коронавірусу через стан їхнього здоров’я, замість свідоцтва отримають письмове пояснення, яке також буде перекладено на англійську мову.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, втім, не варто плутати з іншим документом – «ковідним сертифікатом». Він розробляється згідно з вимогами Євросоюзу і ВООЗ та мав запрацювати в Україні з 1 липня.

Цей документ також дозволить українцям вільно мандрувати країнами Євросоюзу під час пандемії.

Цифровий ковід-сертифікат – це документ, що підтверджує вакцинацію від Covid-19, містить інформацію про перенесену в минулому хворобу або негативний ПЛР-тест на коронавірус. Сертифікат захищений цифровим підписом.

Щоби стати власником сертифікату, треба пройти повний курс щеплення (одна або дві дози, залежно від препарату), завантажити на мобільний застосунок «Дія», надати згоду на передачу даних і пройти верифікацію. Після цього у вашому телефоні з’явиться електронна версія сертифікату. Його можна роздрукувати.

У чому відмінність?

«Внутрішній» ковід-сертифікат стане у пригоді під час можливих нових хвиль пандемії. Ідея така – якщо знову буде локдаун, власники ковід-сертифікатів зможуть відвідувати спортзали, басейни чи піти на концерт. Але остаточні правила ще визначить уряд.

У міжнародному сертифікаті будуть ім’я, прізвище, дата народження, унікальний номер, назва країни, що видала документ, інформація про щеплення (препарат, кількість доз, дата вакцинації), результати ПЛР-тестів, а також дані про перенесену хворобу в минулому.

Внутрішній сертифікат буде простішим – лише ім’я, фото та унікальний номер.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію:

– існує лише в паперовому вигляді;

– засвідчує наявність у людини двох доз вакцини проти COVID–19;

– можна отримати в центрах щеплення або у сімейного лікаря;

– дійсне під час перетину кордону з тими країнами, які визнали це свідоцтво.

«Ковідний сертифікат» (або «ковідний паспорт») :

– видаватиметься в електронному і паперовому варіантах. Електронний матиме QR–код;

– міститиме більш повну інформацію про пацієнта: яку вакцину отримав під час щеплення, які результати ПЛР–тестів, чи хворів на коронавірус;

– буде розроблений у двох варіантах – для внутрішнього використання в Україні та для виїзду за кордон.

Паперове свідоцтво про вакцинацію (документ на жовтому чи білому папері з «мокрими печатками») – поки що єдиний офіційний документ про щеплення, який видавали в Україні до появи цифрових сертифікатів. Його назва – Міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Його поки що визнали три країни – Угорщина, Туреччина та Болгарія.

До речі, Угорщина стала першою країною Євросоюзу, з якою Україна домовилась про визнання міжнародних свідоцтв про вакцинацію. Про це у своєму твіттері повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У перспективі з цифровим ковід–сертифікатом можна буде вільно подорожувати до ЄС, а також до інших країн, які його визнають.

Утім, поспішати не варто. Попри те, що українські ковід–сертифікати з’явилися одночасно із сертифікатами ЄС, а деякі європейські країни ухвалили рішення пускати за національними сертифікатами вакцинації, на рівні ЄС українські документи поки що не дійсні.

Спершу їх має перевірити Єврокомісія, підтвердити відповідність стандартам і ухвалити рішення про визнання українських сертифікатів.

А Україна має визнати ковід–сертифікати ЄС і приєднатися до шлюзу EUDCC – системи, яка дозволяє перевіряти справжність сертифікатів та цифрових підписів.

Усі вакцини, які доступні українцям, мають авторизацію ВООЗ. Але з них в ЄС затверджені лише Pfizer та AstraZeneca (Vaxzevria – нова назва).

Але щодо AstraZeneca є нюанси: серед затверджених ЄС вакцин немає індійської Covishield, яка виготовлена за ліцензією AstraZeneca і якою щепили майже півмільйона українців.

У Євросоюзі наголошують, що сертифікат не є умовою для подорожей як до ЄС, так і всередині Шенгену. Натомість він є радше інструментом, який полегшує поїздки. Іншими словами, якщо у людини є свідоцтво, це не означає, що вона може подорожувати без жодних обмежень. Все залежить від правил у конкретній країні чи регіоні, куди людина хоче поїхати.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини