116006
16:17 9.072021

У Берегові відкрили Центр ім. святих Луї та Зелі Мартін

Життя 4364

7 липня у місті Берегово, на вулиці Габора Бако, 74 відбулося урочисте відкриття Центру ім. святих Луї та Зелі Мартін Берегівської районної Мальтійської служби допомоги.

Участь в урочистому відкритті взяли, зокрема, Посол Суверенного Мальтійського Ордену в Римі Франц Зальм-Рейффершайд, Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні, член Суверенного Мальтійського Ордену Аніца Джаміч, посол Суверенного Мальтійського Ордену в Угорщині Імре Угрон, координатор проєктів Мальтійської служби допомоги в Україні Павло Тітко, представник Товариства Мальтіського Ордену в Угорщині Андраш Шуміцький, голова Асоціації сімейних організацій Карпатського басейну Жужанна Мартон, представники Посольства Суверенного Мальтійського Ордену в Києві Софія Мігал та Андрій Ганаш, а також голова Берегівської міської територіальної громади Золтан Бабяк та Генеральний консул Угорщини в Україні Матяш Сіладі.

Голова Берегівської районної Мальтійської служби допомоги Янош Макук наголосив, що відкриття цього Центру – втілення мрії, адже організація працює на Закарпатті вже протягом 26 років із метою допомоги нужденним та захисту віри.

«В останні роки ми зазнали чимало труднощів: були повені, воєнна ситуація, потім виникла економічна криза, а також епідемія коронавірусу, яка триває досі. Людина запам’ятовує зазвичай дві речі у своєму житті: позитивні моменти, які роблять її щасливою, і негативні, погані переживання. Сподіваюся, що цей момент усі запам’ятають як позитивний досвід, оскільки ми вважаємо нашим першочерговим завданням покращення якості життя берегівських ромських громад, у чому цей Центр буде нам допомагати», – підкреслив Янош Макук.

Близько трьох років тому в стінах колишньої Берегівської ЗОШ І-ІІ ступенів №7 розпочалося групове заняття з метою допомогти розвитку та інтеграції ромських дітей у суспільство. Тепер ці заняття проводитимуть у берегівському Центрі ім. святих Луї та Зелі Мартін, що дозволить забезпечити набагато ширший спектр можливостей для дітей. Крім того, надалі студенти Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, які навчаються за спеціальністю соціальна педагогіка, проходитимуть в Центрі практику.

У співпраці з Берегівською Дитячою школою мистецтв ім. Золтана Кодая, для вихованців Центру проводитимуть заняття з танців та музики.

«Однією з наших найважливіших довгострокових цілей є дати професію дітям», – підкреслив Янош Макук.

Франц Зальм-Рейффершайд, у свою чергу, наголосив, що інтеграція ромського населення надзвичайно важлива. «Перший крок – ​​навчання правильній гігієні», – підкреслив він. За його словами, коли програма інтеграції ромів розпочиналася, багато питань залишалося без відповіді. Однак на сьогодні по всій Європі успішно працюють 22 Центри. За словами Посла, запорукою успіху є добре підготовлена ​​та віддана команда. «Якщо у вас це є, потрібен лише добре функціонуючий центр, де вони надають належну медичну інформацію, освіту, забезпечують розвиток, професійне стажування, консультують матерів. Крім того, потрібна дитяча кімната та ігровий майданчик для фізичного та психічного розвитку дітей. Центр у Берегові відповідає всім цим вимогам, тож, вважаю, що найближчим часом ми отримаємо гарний результат у Берегові», – зазначив посол.

Генконсул Матяш Сіладі під час промови висловив свою вдячність працівникам Берегівської районної Мальтійської служби допомоги. Він підкреслив, що відкриття Центру – це доленосна подія, яка відкриває новий етап в процесі інтеграції ромського суспільства. Дипломат побажав успіхів у подальшій роботі Центру та наголосив, що Уряд Угорщини і надалі підтримуватиме всі напрямки діяльності Берегівської районної Мальтійської служби допомоги.

Координатор проєктів Мальтійської служби допомоги в Україні Павло Тітко, звертаючись до присутніх, повідомив, що перша ромська школа в Ужгороді була відкрита в 1926 році, а нині у Берегові Центр інтеграції ромів відкриває громадська організація, це свідчить про те, що на Закарпатті докладається чимало зусиль для покращення становища ромів. На знак визнання цього, а також роботи Берегівської районної Мальтійської служби допомоги, Павло Тітко подарував Центру генератор, щоб робота не припинялася навіть у випадку відключення електроенергії.

Відтак, представниця Берегівської районної Мальтійської служби допомоги Тюнде Гнатик коротко ознайомила присутніх із життєвим шляхом подружжя Мартін, іменами яких названий Центр.

Франц Зальм-Рейффершайд та Янош Макук відкрили пам’ятну дошку на стіні будівлі Центру. Її виготовили нащадки подружжя та переслали з Франції на Закарпаття. Затим відбулося урочисте перерізання символічної стрічки.

На завершення заходу представники закарпатських історичних церков – римо-католицький священник Янош Молнар, греко-католицький священник Іштван Мароші та пастор реформатської церкви Дюла Черніга – освятили Центр і попросили Божого благословення на його роботу.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах