115993
17:50 9.072021

На Закарпатті вперше проведуть фестиваль «Петрівські субітки»

Життя 5042

У понеділок, 12 липня, Костринська сільська рада запрошує на перший фестиваль «Петрівські субітки», який розпочнеться у с.Вишка, на горі Красія (на пересадці, підйом канатною дорогою) о 16:00. У програмі, крім мистецької частини, фаєр-шоу та запалення субітки.

Довідкова інформація: «Петрівські субітки с. Вишка Великоберезнянського району» належить до рідкісних календарних обрядів літнього циклу, що збереглися лише у західних слов’ян.

У с. Вишка вони проводяться молоддю села у ніч на свято апостолів Петра і Павла (12 липня). Приуроченість до Петра і Павла визначила назву Петрівські. Саме слово «субітка» означає вогнище (характерне і для свята Іван Купала). Відтак – головною подією обряду є запалення традиційних вогнищ. Їх готували заздалегідь (за 2-3 тижні до свята) на околиці села: стягуючи старі сухі берези та ялиці, монтуючи з них високі каркаси (з трьох-чотирьох жердин висотою 15-18 метрів). Висота субіток залежала від кількості вулиць, котрі брали участь у обряді. Між хлопцями різних частин села існувало змагання: чия субітка буде вищою, і горітиме довше. Тому їх охороняли, а в день свята, щоб спровокувати суперників прискорювали запалювання вогнища, вдавалися до хитрощів.

Як правило, субітки розгоралися майже одночасно. За ними в селі із захопленням спостерігали цілими сім’ями, вболіваючи за «своїх». Разом з вогнищем у темряві запалювалися факели і хлопці біля субіток утворювали цікаві фігури, а потім – бігли в село дізнатися про результати змагання. Палиці з факелів закопувалися в грядку з капустою, щоб добре вродило і не поїдала капусту попільниця та гусінь.

Ареал розповсюдження – основна зона побутування – село Вишка Великоберезнянського району (в урочищах – «Магерка», «Загорди», «Плішка», «Черевків горб», «На скалі» та «Чертіж»). Згадки про субітки (собітки, сибітки) зустрічаються в сусідніх селах району – Люта та Тихий, а також у лемків на території Словаччини.

Сучасний стан елемента – побутує і розвивається. Спільнота села Вишка є основною групою, яка виступає носієм обрядового елемента і дотепер зберігає традиції запалення Петрівських субіток.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини