115949
08:45 9.072021

Берегівський Народний український театр здобув «золото» на Всеукраїнському театральному фестивалі

Життя 6807

З 25 червня по 3 липня в м. Очакові, на березі Чорного моря пройшов Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва “Від Гіпаніса до Борисфена”. Метою фестивалю – є розвиток та популяризація театрів в Україні, сприяння творчій самореалізації акторів і режисерів аматорських колективів.

Фестивальні дні були насичені конкурсними спектаклями від дитячих, молодіжних та дорослих колективів, а також студентських, експериментальних і незалежних театрів. Учасники представили драми, драми-притчі, комедії, ексцентричні трагікомедії, експериментальні вистави. В цьому році режисери віддали перевагу творам Григорія Квітки-Основ’яненка, Жана Ануя, Жан-Поля Сартра, Лесі Українки, Михайла Старицького, Алехандро Касона, Валерія Герсімчука, Романа Дронюка, Валерія Зиміна, Олександра Володарського та інших класиків, сучасних українських і зарубіжних драматургів.

Були представлені і авторські постановки на соціальну та молодіжну тематику, постановки про життя відомих земляків і про життя регіону.

Так, Берегівський Народний театр імені Ярослави Бандурович представляючи у конкурсі Закарпатську область, отримав перше місце на 26-му Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена» в Очакові (Миколаївська область), за авторську виставу режисерки Ольги Матей “Коли зацвіла калина”. Це біографічна вистава про життя, сповнене небезпек, цькування наруги і тортур легендарної галичанки, справжньої патріотки України, засновниці та режисерки Берегівського Народного українського театру (1956р.-1986р.р.) Бандурович Ярослави Іванівни. Ім’я якої Берегівський Народний театр носить з 2012року.

У п’єсі “Коли зацвіла калина” автором було використано біографічні матеріали із музею Бойківщини, що на Львівщині, листи щирого прихильника її творчості, головного редактора Берегівської районної газети Павла Загрійчука. За сюжетом, події у виставі переносять глядача у період юності Ярослави, де формується її патріотизм, любов до Батьківщини. Згодом, на зміну їй на сцені з’являється вже зріла Ярослава Іванівна, яка у часи Другої світової війни смиренно несла свій хрест через польську в’язницю, німецький концтабір і більшовицькі катівні, вісім років ГУЛАГу.

Далі працювати юристом вже не змогла, перекваліфікувалась на режисера. В період з 1956-1986р.р. була режисером Берегівського Народного українського театру.

Згідно конкурсної програми, 01 липня на Очаківській сцені юну Ярославу у виставі із душевною осяйністю зіграла талановита берегівчанка, студентка другого курсу Національного універститету “Львівська політехніка” Софія Залізняк. Благородний дух, нескореної, вже зрілої Ярослави Бандурович блискуче втілила на сцені талановита, надзвичайно енергійна берегівчанка Оксана Залізняк, підприємець (ФОП 2 групи). Письменницю Павліну Загрійчук, надзвичайно чуттєво, дещо аристократично, із відповідними емоціями зіграла талановита Галина Щука, професор кафедри географії та туризму Закарпатського інституту ім.Ф.Ракоці ІІ. Також, надзвичайно чуттєво відобразили образ батька і матері Ярослави, талановиті берегівчани: Микола Алечко, пенсіонер та Вікторія Поп, рентген-лаборант відділення променевої діагностики Берегівської ЦРЛ ім.Б.Лінера. Цікавим і дещо кумедним був представлений глядачам образ журналістки у виставі, якого неперевершено зіграла талановита акторка театру Ірина Штефко, соціальний педагог Ліцею ім.Т.Г.Шевченка, з поглибленим вивченням англійської мови Берегівської міської ради.

Професійне журі, до складу якого входили народні артисти України, високо оцінило акторську роботу берегівчан та режисерське втілення і задум автора. Участь у фестивалі взяли 30 творчих колективів із 12-ти областей — загалом це понад 700 учасників різного віку з Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Миколаївської, Полтавської, Рівненької, Херсонської, Хмельницької, Чернівецької та Чернігівської областей.

Метри театрального мистецтва України провели для керівників аматорських колективів яскраві майстер-класи та тренінги з метою обміну досвідом і вдосконалення виконавської майстерності.

Учасники фестивалю отримали дипломи Міністерства культури і інформаційної політики України, управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, Миколаївського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи, а також отримали пам’ятні подарунки від організаторів.

Про це повідомляє управління культури Берегівської міської ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах