115874
17:33 7.072021

На Ужгородщині організували поетично-музичний дитячий табір

Життя 5246

Благодійний фонд «Геніус» цьогоріч уже вдруге організував поетично-музичний табір для дітей, який працює на базі Навчально-виховного комплексу ім. Ференца Егрі в селі Малі Геївці з 5 по 9 липня.

На урочистому відкритті дитячого табору ми, на жаль, не побували, бо його провели дещо раніше, ніж планувалося. Водночас з інтерв’ю директора БФ «Геніус» Наталії Вараді телеканалу TV21 Ungvár дізналися, що заявки на участь у таборі приймалися з січня до кінця травня. Протягом цього періоду їх надійшло 40, зокрема 16 дітей виявили бажання відвідувати поетичні заняття, решта – навчатися гри на гітарі.

– Ці дві групи взаємодіють, ми склали базову програму так, щоб кожен міг долучитися до обох напрямів мистецтва. У нас працює дуже хороша команда професіоналів, зокрема Йожеф Івашкович, керівник гурту «Кредо», та Янош Бабіч, лідер гурту «Інтеграл», а також викладачі й актори Закарпатського обласного угорського драматичного театру Аттіла Ференці та Наталія Гал, з викладачів Закарпатського угорського інституту – Крістіна Кудлотяк. Вони професіонали, у яких варто вчитися, і я вважаю, що табір пройде в гарному настрої.

Ми поцікавилися в Йожефа Івашковича, як працює група з гри на гітарі.

– Заняття тільки почалися, тож побачимо, чого ми зможемо навчити за п’ять днів. Коли знайомилися з дітьми, виявилося, що деякі з них починають з нуля, а троє навіть не мають інструмента. Тематика досить складна, адже йдеться про покладені на музику вірші, музичні вірші, тож я вважаю за краще використовувати власні пісні. Ми співатимемо дуже гарні твори. Сподіваємося, що п’яти днів буде достатньо, аби те, чого діти тут навчаться, вони змогли виконати і в інших місцях.

На кілька хвилин ми відволікли від занять, які проводяться в актовому залі, Маріанну Дьєрке, керівницю Малогеєвецької хорової школи «Намисто» (Gyöngykaláris), і дізналися, що, крім гри на гітарі та акордів, у таборі навчають співу.

– Уроки співу ми проводимо окремо, а потім маємо спільне заняття, де виконуємо покладені на музику вірші. У п’ятницю відбудеться концерт, спільна презентація для батьків. Спочатку представимо результати уроків гри на гітари, а на завершення спільно заспіваємо.

На подвір’ї, де в затінку грали діти, ми поспілкувалися з Наталією Гал про процес, який триває за лаштунками.

– Дуже важливо починати роботу, застосовуючи на заняттях драматично-педагогічні методи та ігри. Діти розслабляються, комфортно почуваються, ми знайомимось, і тоді вже можна братися за більш складну роботу, коли ми намагаємося дати щось професійне, розвивати їх. Будемо займатися читанням віршів, декламуванням, технікою мовлення. Здебільшого використовуємо ігрові вірші, завдяки яким дитина не тільки вивчає або розвиває методи виконання, але й удосконалює техніку мовлення, ритм і може відчути та передати мелодію вірша.

– Наша мета – змалку прищеплювати дітям розуміння, що читати вірші – це добре й проказувати їх необхідно. Оскільки суть вірша полягає не лише в тому, як писав Каняді, що «вірш – це те, що потрібно читати», – наголосила Крістіна Кудлотяк, викладач угорської мови та літератури Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, яка має завдання підійти до декламування з лінгвістичної точки зору. – Прочитавши вірш, дитина повинна мати уявлення, як його реалізувати акустично, як підкреслити коми, тире або питальні речення, який ритм використати, як діяти з римами, зрештою вибудувати «тіло» вірша.

Аттіла Ференці попросив дітей підготувати вірш, з яким вони будуть працювати. Але, звичайно, вивчатимуть і нові, каже актор.

– Я підготував вірші Петефі, які можна трохи драматизувати. Хочу підсилити в них акторське мистецтво.

Допомагають у роботі табору і студенти Закарпатського угорського інституту. Виш намагається якомога раніше долучати їх до навчально-виховної роботи. Отже, студенти 2–4-х курсів виконують роль вихователів, і, відповідно до рішення керівництва інституту, цей період зараховується до їхньої педагогічної практики.

Табір, який проводиться за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини, Фонду ім. Габора Бетлена та уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці області Саболч-Сатмар-Берег та Закарпаття, для 8–16-річних дітей безкоштовний.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах