108212
11:20 6.072021

Закарпатгаз: майже 4,6 тис судових наказів видано відносно боржників

Життя 2223

Майже 4,6 тис судових наказів видано щодо неплатників за послугу з розподілу газу. Нині борг закарпатців за надану послугу становить майже 60 млн грн.

газ деньги

«Частина споживачів трактували заборону, як кажуть у народі, «відрізати газ» під час карантину як дозвіл не сплачувати за послугу з розподілу. Вони посилаються на прийнятий Верховною Радою закон. Однак, це — зовсім різні речі. Наше підприємство має всі законні права стягнути оплату за надані послуги у судовому порядку. І, на жаль, ми змушені вживати такі заходи, аби забезпечити функціонування газорозподільної мережі і у майбутньому не допустити колапсу», — пояснила комерційна директорка АТ «Закарпатгаз» Юлія Соколова.

Так само серед населення поширюється міф, що судові накази не є законними та легко скасовуються. При цьому буцімто не потрібно сплачувати за послугу з розподілу. Поширюючи подібні повідомлення, люди як себе, так й інших вводять в оману, — пояснює адвокатка Маріанна Ландовська.

«Існує дві форми судових проваджень: наказне та позовне. Наказне — спрощений вид, при якому судове засідання у його класичному вигляді не відбувається, представники позивача та відповідача не запрошуються. Судовий збір становить 227 грн. Скасування такого наказу не анулює борг і не означає, що його не будуть стягувати. Просто справа переходить на інший етап: початок позовного провадження. У такому разі відбуваються судові засідання за участю представників обох сторін. Судовий збір у такому випадку становить 2270 грн», — роз’яснила Маріанна Ландовська.

У Закарпатгазі неодноразово повідомляли, що примусове стягнення боргів у судовому порядку призведе до додаткових фінансових витрат споживачів: оплати суми боргу, судового збору, правничої допомоги, виконавчого збору. Крім того, відповідно до Закону «Про виконавче провадження», може бути накладено арешт на майно, заблоковані рахунки, а самому боржнику заборонено виїзд за кордон.

У липні буде подано в суд на 500 власників, що використовують у побуті газ, борг яких перевищує 1,5 тис грн.

Про це повідомляє пресслужба АТ «Закарпатгаз».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах