115369
16:39 26.062021

Закарпаття серед лідерів за чисте довкілля

Життя 4810

Вчора, 25 червня, в с. Поляна Свалявського району відбувся Четвертий регіональний форум «Поляна-ЕКО 2021».

У заході взяли участь керівництво Закарпатської обласної ради, голова Федерації роботодавців Закарпаття, представники ОДА, Угорського та Словацького консульства, бізнесу, громадських організацій, 16 керівників об’єднаних територіальних громад та науковці УжНУ.

Ініціатором заходу була Регіональна асоціація органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля».

На форумі обговорили ефективні й сучасні рішення екологічних проблем, а саме: комплексне вирішення збору та сортування сміття у Закарпатській області, новітні технології водовідведення каналізаційних стоків для рівнинних районів області та способи дієвого розв’язання проблем на ековразливих територіях.

Учасники екофоруму підписали декілька меморандумів, серед яких ключовим був меморандум про створення еколого-економічного кластера «Карпати». Цей кластер дозволить об’єднати зусилля громад, влади, науки, громадських організацій та представників бізнесу для вирішення екологічних проблем субрегіону. на якому проживає 200 тисяч жителів.

Результати еколого-економічного форуму підсумував голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький, за його словами 1 вересня 2022 року відбудеться урочисте відкриття першого енергогенеруючого сміттєпереробного заводу.

«Основною метою енергогенеруючого сміттєпереробного заводу в Поляні є глибоке перероблювання пластмаси. На сьогодні у нас з’являється можливість утилізувати ті сміттєзвалища, які є занедбаними. Вони будуть перероблені спеціальною технікою і вивезені на завод, де їх перероблять на 100%. Це величезний поштовх до відновлення екології в нашій області», – зазначив голова Полянської ОТГ.

Потенційним інвестором кластеру стала німецька компанія Braun Industrial Technology GmbH. Вона готова надати 75% коштів для реалізації проекту. Передбачено, що енергогенеруючий сміттєпереробний завод обслуговуватиме Міжгірщину, Воловеччину, Свалявщину, Великоберезнянщину та Перечинщину. Надалі планується його розширення.

Про це повідомляє пресслужба Обласного об’єднання організацій роботодавців “Закарпаття”.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах