115097
15:43 22.062021

На Закарпатті Молодіжна організація ТУКЗ-КМКС провела благодійний забіг для допомоги Анночці Салцевич

Життя 6115

Молодіжна організація Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) 20 червня організувала в с. Перехрестя перший благодійний забіг ISZ RUN, який надалі планують зробити традиційним, для допомоги Анночці Салцевич. Хоча минулого тижня міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер заявив, що Національний фонд медичного страхування підтримає лікування шести дітей з діагнозом спинально-м’язова атрофія (СМА), зокрема й маленької закарпатки, надзвичайно дорогим препаратом Zolgensma, вартість якого становить 750 мільйонів форинтів, Молодіжна організація ТУКЗ-КМКС вирішила допомогти Салцевичам зібраними на заході коштами, адже після лікування в сім’ї буде ще чимало видатків до повного одужання Анночки.

На початку забігу учасників привітав Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі. «Спорт – чудова причина для зустрічі», – наголосив дипломат. За його словами, учасників спортивних подій об’єднує прагнення підтримати здоров’я, любов до чесної гри, відчуття спільності, особливо коли такий захід проводиться з благородною метою. «Бажаю всім гарних результатів та приємного заняття спортом», – резюмував Матяш Сіладі.

Як зазначив, у свою чергу, консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді Балаж Лопперт, попереду в учасників радісний забіг. Дипломатична установа також провела благодійний збір коштів. Отриману суму консул особисто привіз на спортивну подію, щоб передати організаторам. Балаж Лопперт також побажав учасникам приємного забігу.

Голова Молодіжної організації ТУКЗ-КМКС Іштван Добша висловив радість з приводу того, що в рамках цієї та інших спортивних подій люди нарешті можуть знову зустрітися. «Завдяки» коронавірусу ми навчилися цінувати навіть дрібниці. Навчилися більше радіти особистим зустрічам, зрозуміли, наскільки важливо підтримувати зв’язок, – наголосив Іштван Добша, звертаючи увагу на позитиви епідемії. – Сьогоднішня подія – чудовий приклад мирного співіснування націй та об’єднання задля благородної справи, адже наші українські друзі, які майже зовсім не володіють угорською мовою, приїхали на цей півмарафон з Мукачева, Ужгорода, Хуста й Іршави». «Спорт – це вчитель, бо навчає нас перемагати та зі смиренням, гідно програвати, тому є чудовим елементом формування командного духу громади», – підкреслив Іштван Добша.

Після вітальних промов та кількахвилинної розминки учасники розпочали забіг. Довжина маршруту становила 21 км, але була можливість долучитися й до 10-кілометрового благодійного забігу, а також забігу в родинному колі. З огляду на спекотну погоду та благодійну мету учасники могли розвернутися будь-коли за бажанням.

Першими стартували учасники півмарафону, за ними через деякий час решта бігунів.

Переможці забігу отримали нагороди. На 10-кілометровій дистанції серед чоловіків першим фінішував Кирил Буяновський, другим – Василь Цогла, третім – Богдан Зем’янський. Серед жінок на цій дистанції першою виявилася Мирослава Беца, другою – Юлія Сочка, третьою – Андрея Катко.

На 21-кілометровій дистанції серед чоловіків переміг Анатолій Малий, друге місце посів Ілля Балтін, третє – Іван Жидов. З-поміж жінок на цій дистанції першими фінішували, тримаючись за руки, Вікторія Мавроматі та Людмила Данько-Товтин. Третє місце посіла Анжеліка Лабинська.

У рамках заходу вдалося зібрати близько 30 тисяч гривень, 115 тисяч форинтів, 100 доларів та 50 євро.

Після завершення забігу учасників частували смачним бограчем.

Захід відбувся за підтримки Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини та Фонду ім. Габора Бетлена. Окрема подяка Генеральним консульствам Угорщини в містах Ужгороді та Берегові, Товариству угорської культури Закарпаття (КМКС), а також підприємцям, активістам, громадським діячам, які долучилися до реалізації забігу. Організатори також висловлюють вдячність правоохоронцям, що забезпечували громадський порядок під час заходу.

SD/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах