114928
08:30 17.062021

Закарпатський народний хор запрошує на «Свадьбу в Ужгороді»

Життя 9330

Всі ми любимо гортати старі фотоальбоми, вдивлятися в обличчя наших предків, розглядати зображення будинків, вулиць, вітрин, незнайомих нам людей і уявляти, як воно жилося в іншу епоху. Відчути атмосферу Ужгорода минулого, а то й позаминулого століття можна буде цієї суботи, 19 червня, в самому центрі старого міста. Такий сюрприз – і це вже втретє в рамках арт-мобу «Зазирнімо в минулость» – приготував для ужгородців та гостей міста Заслужений академічний Закарпатський народний хор. Цього разу колектив запрошує всіх на «Свадьбу в Ужгороді» – весілля в давніх традиціях наших містян, які дещо відрізнялися від сільських. Адже серед «варошців» було чимало людей заможних, освічених, інтелігентних, які відповідно вдягалися, поводилися, стежили за модою, розважалися. Керівник колективу Наталія Петій-Потапчук закликає всіх бути не лише глядачами, а й учасниками дійства – разом із артистами пригадати традиційні весільні обряди, підспівати знайомі мелодії, закрутитися в танці. Особливо вітається, якщо гості дістануть з бабусиних скринь вінтажний одяг, вберуться в народні автентичні строї чи щось вишукане й елегантне в стилі ретро. На власників кращих образів чекають призи – кава на двох у відомому ресторані та нові аудіо-альбоми Закарпатського хору.

Отже, «Свадьба» почнеться о 18.00 на пл.Є.Фенцика, біля обласної філармонії: звідти молодий з весільною свитою, музиками і гостями вирушає до молодої. По дорозі всі зупиняються на пл.Театральній, бо ж весілля таким і має бути – веселим, гучним, з піснями й танцями, жартами й забавами. Потім хода рухається через пішохідний міст до пл.Ш.Петефі, де «мешкає» наречена. Тут і розгортається головне дійство – з кріпленням богрийд дружбам, викупом молодої, «шоровим» танцем тощо.

Головні дійові особи програми – артисти й солісти Закарпатського народного хору. В арт-мобі також візьмуть участь артисти Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка», а неповторної ретроатмосфери та особливого шарму дійству додадуть учасниці Закарпатської школи моделей «A’Star» (керівник – Анна Феєр), одяг для яких підготували відомі ужгородські дизайнерки Оксана Василян і Лівія Данова.

Проєкт «Зазирнімо в минулость» започатковано Закарпатським народним хором п’ять років тому з нагоди ювілею дебютного концерту колективу. Зараз той далекий виступ (17 червня 1946 року) і цей перформанс розділяє 75 років!

Захід відбудеться за сприяння Ужгородської міської ради в рамках культурного марафону до 30-річчя Незалежності України «Не забуваючи минулого – погляд у майбутнє». Запрошуємо всіх ужгородців та гостей міста «погуляти» на давньому традиційному весіллі наших предків!

Таїсія Грись

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах