114490
08:45 8.062021

Закарпатському благодійному фонду «Шамуел» – 20 років

Життя 4005

Благодійний фонд «Шамуел» був створений у 2001 році, аби допомагати сиротам та покинутим дітям знаходити люблячі родини, виховуватися в сприятливих умовах, у безпеці. Таких на Закарпатті понад три тисячі.

Урочистості з нагоди 20-ї річниці заснування БФ відбулися в стінах реформатської церкви міста Берегова. Першим присутніх привітав голова благодійного фонду Гейза Шіпош: «Пані та панове, ми прийшли сюди відсвяткувати, подякувати та вклонитися. Позаду в нас 20 років, які змінювали життя, приводячи цих дітей у сім’ї. Це не наша заслуга та слава, а лише Бога. З іншого боку, дякую вам, дорогі батьки та сім’ї, за те, що ви йдете з нами цим шляхом, а також тим, хто молиться за родини, які думають про всиновлення, і через молитву Бог звертається до батьків. Щиро дякую, шановні батьки, адже без вас ми не могли б стояти тут зараз, не могли б сказати велике спасибі», – наголосив голова.

Шандор Зан Фабіан, єпископ Закарпатської реформатської церкви, у свою чергу, зазначив: «Фонд, який відкрив своє серце для дітей тут, на Закарпатті, виконуючи таку значну роботу, може святкувати 20-ту річницю створення перед Богом. Ця ініціатива, яка була новою справою не лише для церкви, а й для країни, змогла подати приклад і послужила дороговказом, а також урятувала багато дитячих життів, створила справжні сімейні гнізда, будинки, сформувала громади».

Відтак 20-річну роботу фонду позитивно відзначили консули Генерального консульства Угорщини в м. Берегові Пейтер Ерделі та в м. Ужгороді Аттіла Корош. Від імені дипломатичних представництв вони високо оцінили діяльність благодійного фонду та запевнили в подальшій підтримці.

«Досягнення мети, щоб бездітні сім’ї та діти, які шукають люблячу родину, знайшли одне одного, – це більше, ніж просто робота, це благородна місія», – наголосив очільник Берегівської міської територіальної громади Золтан Бабяк. «Як міський голова та як віруючий голова родини бажаю, щоб ніщо не змусило ваш фонд зійти зі шляху, який ви обрали, на який вас спрямував Всевишній. Водночас хочу запевнити, що двері мерії завжди відчинені перед вами», – додав він.

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос наголосила на вдячності, оскільки були батьки, які відчули, що ці діти потребують любові та підтримки в родинному колі. За її словами, слід подякувати Господу й за те, що знайшлися люди, які взяли на себе відповідальність за ці родини, завдяки чому багато дітей тепер можуть перебувати тут, серед нас. Ставши дорослими, вони знатимуть, що таке тепло родинного кола, а отже, і самі зможуть створити сім’ї, котрі допомагатимуть дітям з подібною долею.

Начальник Служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлана Якімеліна, у свою чергу, висловила радість з того приводу, що на святі присутні діти різних національностей, їхні батьки, дідусі та бабусі, а також посадовці різних рівнів, дипломати тощо. «У нас одна мета – допомогти дітям, які потрапили в біду, змінити їхню долю», – наголосила Світлана Якімеліна. За її словами, завдяки діяльності благодійного фонду 70 дітей знайшли люблячих батьків на всій території Закарпаття. Відтак начальниця Служби у справах дітей вручила голові БФ «Шамуел» Гейзі Шіпошу грамоту Закарпатської ОДА на знак визнання його праці.

Після вітальних промов виступили 9 родин разом із дітьми, що знайшли одне одного через благодійний фонд. Серед них і багатодітні родини, які виховують по 9–10 діток. Для малечі на подвір’ї під час перерви організували різні розваги.

Затим Гейза Шіпош розповів про діяльність благодійного фонду. За два десятиліття роботи в області було створено 9 дитячих будинків сімейного типу (на сьогодні функціонують 8 із них), а також прийомна сім’я та опікунська родина в смт Вишково, містах Берегово й Мукачеві, селах Великі Береги, Тисобикень, Четфалва, Чорний потік, Велика Добронь, Кідьош, Батрадь. Крім того, благодійний фонд долучився до процедури всиновлення 20 дітей, допомагає та підтримує ці сім’ї в різних формах.

Пастор Берегівської парафії реформатської церкви, куратор, один із засновників благодійного фонду Ференц Тарацкезі повідомив про медіакомпанію, яку прагнуть втілити в життя найближчим часом, щоб дати новий поштовх службі порятунку дітей для тих, хто ще вагається. Протягом найближчого місяця працюватимуть над тим, аби через усі можливі медіаплатформи інформувати громадськість, яким чином можна долучитися до процесу надання допомоги малечі.

Пастор Янош Маргітич перерахував, про які ЗМІ та соцмережі йдеться: YouTube, TikTok, Facebook тощо. А працівник благодійного фонду Норберт Танкоці показав новостворений вебсайт організації.

Відтак відбулася церемонія підписання договорів про співпрацю БФ «Шамуел» із закарпатськими засобами масової інформації. Серед них видання Kárpátalja, Kárpáti Igaz Szó, Küldetés, KárpátInfo, а також телеканал TV21 Ungvár, радіостанція «Пульс FM 92,1».

Директор TV21 Ungvár в інтерв’ю повідомив, що з самого початку функціонування на каналі висвітлюють церковне життя на Закарпатті. Зокрема ведуться трансляції богослужінь, існує програма про діяльність церков Hitélet («Життя з вірою»). За його словами, з нагоди ювілею благодійного фонду «Шамуел» у програмі на родинну тематику Családban marad буде створено цикл передач, які покажуть сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, де виховують прийомних дітей.

Головний редактор тижневика Kárpátalja Кароліна Дорчі після підписання угоди про співпрацю наголосила: «Ми надзвичайно зраділи запрошенню від церкви стати медіа-партнерами в цій благородній справі. Кожній людині потрібна родина, ми робитимемо все можливе протягом цього місяця, адже хочемо донести основний меседж кампанії до великої кількості людей, аби якомога більше дітей потрапило в люблячі та щасливі сім’ї».

«Сьогодні стартувала велика кампанія благодійного фонду «Шамуел», яка має на меті через ЗМІ достукатися до тих, кому не байдужа доля осиротілих дітей, закликати скористатися нагодою, аби врятувати малечу!» – наголосив після підписання Ференц Тарацкезі.

Гейза Шіпош також повідомив, що сьогодні на Закарпатті стало на один інтернат менше, оскільки завдяки роботі фонду дітям знайшли сім’ї. «Дуже важливо, що в цих родинах присутня християнська любов», – наголосив він.

Стосовно планів на майбутнє Гейза Шіпош повідомив, що держава надає підтримку дітям до 18-річного віку, а якщо вони продовжують навчання, то до його закінчення. Є молоді люди, які хочуть розпочати самостійне життя у 18-річному віці. Тому в планах фонду придбати нерухомість, де вони могли б жити. «Таким чином молоді люди матимуть будинок, а ми зможемо продовжувати підтримувати їх. Ми вже одержали пожертви на це і сподіваємося, що наші плани незабаром вдасться реалізувати».

Пейтер Данкаї/Dankai Péter/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини