114467
16:19 7.062021

У Берегові благодійний фонд «Геніус» провів ювілейний День талантів

Життя 4461

У стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ 5 червня вдесяте відбувся День талантів, організований благодійним фондом «Геніус».

Після виконання державного гімну та національної молитви угорців присутніх привітала директор БФ Наталія Вараді. Урочисте відкриття заходу прикрасив виступ піаніста Матея Паладі, учасника програми «Музична магія» (ZeneVarázslat) 2019/2020, яка була організована фондом «Геніус» і включала навчання та конкурс.

До ювілейного дійства долучилися Янош Буйдошо та Клара Надь, посадовці державного секретаріату з питань національної політики адміністрації прем’єр-міністра Угорщини, Крістіна Беге, консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді, Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини в м. Берегові, а також директор Благодійного фонду ім. Габора Боднара Пал Попович, голова Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса Агнеш Кулін, директор Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Єва Фодор.

До заходу долучився також секретар з питань культури ТУКЗ-КМКС Ласло Молнар, який привітав присутніх від імені голови Товариства Василя Брензовича.

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ представляли президент вишу, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, голова Ради з розвитку талантів Закарпаття Ілдика Орос та ректор, голова Закарпатської угорської вченої ради Іштван Черничко.

Через епідемію коронавірусу багато із запрошених, котрі своєю роботою, професійною та фінансовою підтримкою допомагали благодійному фонду «Геніус» опікуватися молодими талантами, не змогли бути присутніми на заході особисто, тож долучилися до урочистостей онлайн. Це, зокрема, уповноважений міністра, відповідальний за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області й Закарпаття і координацію Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну, Іштван Грежа та угорський міністр з питань сім’ї Каталін Новак.

Відтак відбулося нагородження переможців програм та конкурсів, проведених благодійним фондом «Геніус» у рамках заходів з підтримки обдарованої молоді.

Восени 2020-го угорське міністерство з питань сім’ї оголосило конкурс на стипендію ім. Ендре Аді для підтримки талановитих учнів із малозабезпечених родин, які вчаться в угорськомовних закладах за межами Угорщини. На Закарпатті заявку подав 51 учень із 17 навчальних закладів. З них 24 отримали стипендію в розмірі 100 000 форинтів у 2020/2021 навчальному році. Грамоти їм вручили пан Буйдошо та Ілдика Орос.

У 2020/2021 навчальному році БФ «Геніус» учергове оголосив конкурс малюнків під назвою «Твори із задоволенням» (Alkoss kedvedre) для учнів початкових та середніх класів. Надійшло 347 робіт від 260 школярів. Переможці п’ятьох категорій: «Казковий краєвид», «Декор для масок», «Історія одного мого дня», «Дружній» та «Родинні фігури» – зможуть узяти участь в XI творчому таборі ім. Марії Янкович, який буде організований БФ «Геніус» 2–7 серпня 2021 року. Імена переможців оголосили Матяш Сіладі та Агнеш Кулін і вручили їм пам’ятні дипломи.

У першій половині 2019/2020 навчального року 2088 школярів долучилися до занять у пунктах підтримки талантів благодійного фонду «Геніус» у різних районах області. Переможці предметних олімпіад, які посіли 1–2-ге місця, отримали нагороди під час урочистого заходу. Тим, хто зайняв 3–4-те місця, нагороди передадуть координатори пунктів підтримки молодих талантів, оскільки кількість учасників заходу через епідемію коронавірусу була обмежена. Призерам предметних олімпіад нагороди вручили Ілдика Орос та координатори пунктів.

Ще одним напрямом діяльності БФ «Геніус» є підтримка обдарованих студентів вищих навчальних закладів. 29 жовтня 2020 року до фахової колегії ім. Ілони Зріні вступили 24 студенти. Протягом 10 місяців вони займалися науково-дослідною роботою зі своїми викладачами, які мають наукові ступені. Наприкінці року 23 студенти та їхні наставники отримали стипендії за підтримки міністерства інновацій і технологій Угорщини. Грамоти їм вручили Іштван Черничко та Ілдика Орос.

БФ «Геніус» за підтримки міністерства інновацій і технологій Угорщини оголосив також стипендію для нострифікації в Україні у 2020 році дипломів про отримання вищої освіти та наукових ступенів, зокрема доктора наук, здобутих в Угорщині. Чотири особи подали заявки на стипендію, і вони були схвалені Радою з розвитку талантів Закарпаття. Стипендії та відповідні сертифікати студентам вручили Клара Надь і Крістіна Беге.

Благодійний фонд ім. Габора Боднара протягом 2016–2020 років реалізував на Закарпатті проєкт «Створення та функціонування цифрових майстерень для підтримки молодих талантів», у рамках якого в лютому 2021-го 8 таких майстерень отримали технічне обладнання. Двом із них, які розташовані в Батівській середній школі та Пийтерфолвівському реформатському ліцеї, техніку вручили під час урочистостей.

Процес оголошення результатів і вручення відзнак прикрасили музичні виступи молодих талановитих закарпатців.

Цього року благодійний фонд «Геніус» святкує своє 10-річчя. За цей час низка організацій допомагала йому в діяльності. Плідне співробітництво з нагоди ювілею зафіксували й офіційно: БФ підписав угоду про співпрацю із Закарпатською угорською вченою радою, Товариством угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса та Благодійним фондом ім. Габора Боднара.

Завдяки роботі й зусиллям наставників і студентів БФ «Геніус», з огляду на безперечні успіхи в діяльності цифрових майстерень, їхню кількість на Закарпатті планується збільшити. Тож, крім 8 нинішніх, буде створено 6 додаткових для ще більшої підтримки обдарованої молоді.

На завершення заходу організатори традиційно підготували сюрприз. Цього разу це були торти, які вручили вихованцям та координаторам майстерень.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах