114433
09:41 7.062021

У Перечині відзначили свято Божого Тіла

Життя 10054

Це одне з найбільших свят у Католицькій церкві, під час якого правлять Богослужіння і проводять урочисті процесії.

Вчора, 6 червня, римо-католики Перечина відзначили свято Тіла і Крові Христових. Це одне з найважливіших свят у Католицькій церкві. У парафії Святого Августина відправили святкове Богослужіння, а потім довкола костела провели урочисту процесію з читанням фрагментів з Євангелія.

Дорогу перед процесією дівчата встеляли пелюстками квітів. Парох Владислав ніс Боже Тіло під балдахіном, який тримали четверо чоловіків. Вірники зупинялися біля чотирьох встановлених олтариків і навколішках молилися, співали релігійні пісні. Їхній спів був такий мелодійний, божественний, ніби співали ангели з небес. На завершення процесії священик благословляв віруючих Євхаристією.

Прихожанка Діана розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива», що свято Божого Тіла і Крові називають ще свято Пресвятої Євхаристії і припадає воно на Дев’ятий Четвер, наступний за днем Святої Трійці. Зазвичай урочисті процесії проходять вулицями міста, але у зв’язку з карантинними обмеженнями пройшли тільки на території костела.

Довідка

Свято Тіла і Крові Христових у Католицькій церкві чи, ще як його називають в Українській греко-католицькій церкві, Свято Пресвятої Євхаристії – свято, присвячене вшануванню Тіла і Крові Христа, в які переосутнюється хліб і вино під час Євхаристії. Відзначається як торжество в четвер, на одинадцятий день після П’ятидесятниці чи на 60 день після Великодня.

Свято виникло в XIII столітті і спочатку було місцевим. Його виникнення зазвичай пов’язують з особою блаженної Юліанни з Льєжа. 1251 року Святий Престол підтвердив це свято для Льєзької єпархії, а вже 1264 року папа Урбан IV зробив його обов’язковим для всієї Церкви.

Відмінною ознакою цього свята є урочиста процесія зі Святими Дарами навколо храму або вулицями міста. Очолюють її священики, що несуть дароносицю, за ними слідують парафіяни. У деяких країнах існує традиція перенесення процесії з четверга на неділю, аби у ній могла взяти участь більша кількість людей.

В Українській греко-католицькій Церкві Свято Пресвятої Євхаристії було введене постановами Замойського Синоду в 1720 році і з того часу відзначається щорічно.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах