114410
10:27 6.062021

У селі Запсонь на Берегівщині згадали про 101-річну історичну несправедливість

Життя 4452

У День національної єдності в селі Запсонь на Берегівщині відбулося покладання вінків до знака, встановленого в пам’ять про підписання Тріанонського мирного договору.

Присутніх на заході першим привітав секретар з питань культури ТУКЗ-КМКС Ласло Молнар. Він нагадав, що День національної єдності 4 червня відзначається з 2010-го, коли парламент Угорщини прийняв відповідний закон. «Закон набув чинності рівно через 90 років після підписання Тріанонського мирного договору. Товариство угорської культури Закарпаття та угорська громада області відтоді щороку відзначає цю дату. На жаль, через пандемію вже другий рік поспіль ми не маємо можливості проводити масові заходи. Через це керівництво ТУКЗ-КМКС вирішило провести меморіальні заходи в населених пунктах, де є відповідні пам’ятні знаки», – повідомив Ласло Молнар.

Пастор реформатської церкви Жолт Орос зачитав слово Боже, а щодо Дня пам’яті наголосив: «Важливо пам’ятати про єдність навіть через віки після буремних подій в історії. Як про єдність з нацією, так і про єдність з Богом».

Вінки до пам’ятного знака поклали присутні на заході консул Генерального консульства Угорщини в м. Берегові Іштван Дєбнар, голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін, голова місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття села Запсонь Меньгерт Давід, староста села Валерія Давід та мешканці населеного пункту.

Йожеф Шін нагадав: «Тріанон приніс угорському народу багато болю, суму, приниження та несправедливості. Від Угорщини відрізали великі території, населені угорцями, серед них і цей район. Угорщина втратила родючі землі, ліси, шахти, їй довелось оговтуватися від катастрофічної ситуації. І все це в той час, коли Угорщину оточували недружні країни, адже за її рахунок ті збагатилися. Однак це важке століття угорці пережили, до того ж духовно зміцнилися…»

dózsa/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах