114278
16:16 3.062021

Щеплення на Закарпатті наразі відбувається китайською вакциною CoronaVac

Життя 4164

На Закарпатті стартує третій етап вакцинації від COVID-19. Щеплення здійснюватимуть трьома вакцинами: CoronaVac, AstraZeneka, Pfizer.

Загалом близько 31 тисячі вакцин. Про це нині під час брифінгу розповів

Мирослав Білецький, перший заступник голови Закарпатської ОДА.

– Зараз у нас починається вакцинація освітян. Думаємо, що найближчим часом отримаємо ще одну партію вакцин. У планах щепити дуже багато людей, то ж буде гаряче. Загалом ми вакцинували вже 28 тисяч 400 закарпатців. З яких понад 3 тисячі отримали вже другу дозу. Для цієї категорії населення у нас гарна новина, адже для них тепер відкриті всі кордони. У майбутньому вони матимуть можливість отримати COVID-паспорт. Він дасть можливість засвідчити імунізацію особи. Очікуються такі паспорти в Україні з 1 липня. Українські сертифікати будуть відповідати усім стандартам ЄС, – наголосив Мирослав Білецький.

Враховуючи позитивну динаміку щодо захворюваності на COVID-19 в області, цим періодом потрібно скористатися та використати його максимально раціонально, кажуть лікарі.

– Вакцинація добровільна, безкоштовна та поетапна, – зазначив Анатолій Пшеничний, директор департаменту охорони здоров’я. – Вакцинуватися можуть всі медичні працівники, мешканці та персонал будинків для літніх людей, учасники операції об’єднаних сил, люди віком 65+, освітяни, силовики тощо. З 11 червня розпочинається, фактично, четвертий етап вакцинації. Категорія вакцинованих: 65 років і старше, а також особи від 18 років до 59 із супутніми захворюваннями. Нами також проводиться вакцинація людей з маломобільних груп. Майже тисячу таких людей вже вакциновано на Закарпатті та понад 400 осіб, які доглядають за ними. Наразі у нас працює 51 пункт щеплень та 27 мобільних бригад. З 4 червня за 5 діб мусимо використати і щепити вакциною Pfizer освітян. Уже подані списки, тож будемо старатися максимально шкидко і якісно організувати цей процес. Також у планах відкрити пункти щеплення на базах районних лікарень.

За словами Вікторії Тимчик, завідувачки відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України, єдиний продукт доступний на Закарпатті, яким можна вакцинуватися – це китайська вакцина CoronaVac.

Оскільки область тільки очікує на вакцини AstraZeneka та Pfizer.

– Щеплення вакциною CoronaVac здійснюватиметься: категоріям маломобільних осіб, а також тим, хто за ними доглядають (записатися на щеплення можна через сімейного лікаря, зателефонувати на пункт щеплення, або на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я); вчителям, які залучені до ЗНО; працівникам санаторно-курортних закладів Закарпаття, персоналу газотранспортних систем; представникам прокуратури. Також розподілена вакцина для працівників Автодору, лісової галузі, аеропорту тощо. На вихідні вакцинація теж відбуватиметься, – розповіла Вікторія Тимчик.

Спікери наголошують, що всі вакцини, які є в Україні – сертифіковані, безпечні та ефективні.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини