114273
17:59 3.062021

У Берегівському греко-католицькому гуртожитку ім. Елемира Ортутая урочисто завершили навчальний рік

Життя 3954

2 червня в Берегівському греко-католицькому гуртожитку ім. Елемира Ортутая відбулись урочистості з нагоди завершення навчального року. Цю подію приурочили до річниці з дня народження відомого греко-католицького священника та професора теології.

Захід розпочався біля пам’ятної дошки, встановленої Елемиру Ортутаю на подвір’ї Берегівської угорської гімназії ім. Габора Бетлена. Тут гості, мешканці та працівники гуртожитку взяли участь у панахиді за померлим 24 роки тому священником.

Після цього до присутніх звернувся директор гімназії Арпад Сабов, який, зокрема, наголосив: «Я мав за честь бути знайомим особисто з Елемиром Ортутаєм. Він колись і сам навчався в стінах нашої гімназії». А відтак зазначив: «Ми стоїмо нині перед пам’ятною дошкою особі, якою можуть пишатися гімназія, а також студенти та педагоги названого на його честь Берегівського греко-католицького коледжу».

Затим студентка коледжу Ніколетта Ковач зачитала уривок зі спогадів Елемира Ортутая про те, як він спілкувався зі своїми внуками. Вони питали його: «Ми знаємо, що ти був у в’язниці, десь на півночі. Чи правда, що тебе засудили до 25 років? Чи правда, що ти сидів 7 років і повернувся додому лише після смерті Сталіна? Але ким ти був, дідусю? Фашистом, бандеровцем чи націоналістом? Або, не гнівайся, ти крав, був шахраєм? Бо в нас порядок і дисципліна». На що Елемир Ортутай відповідав: «Я вас заспокою! Не соромтеся, що ви мої внуки. Дідусь – чесна людина!»

Своїми спогадами про Елемира Ортутая поділився й священник Костянтин Сабов, наголосивши на системі цінностей, яку той мав. За його словами, улюбленим висловом отця Елемера був: «Serva ordinem et ordo te servabit», що означає: «Бережіть порядок, і порядок збереже вас».

«Ця приказка характеризувала як повсякденність, так і все життя отця Ортутая, бо він не тільки навчав та говорив, але й сам так робив щодня», – підкреслив отець Костянтин.

Відтак учасники заходу поклали вінки до пам’ятної дошки.

Дійство продовжилося на території Берегівського греко-католицького центру, в стінах гуртожитку для молодих греко-католиків, де відбулося свято завершення навчального року.

Зокрема присутні долучилися до молитви вдячності, яку провели апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл Лущак та декан Берегівського угорськомовного деканату греко-католицької церкви Закарпаття Ференц Демко.

Після молитви підсумки навчального року підбив директор греко-католицького гуртожитку, голова організації GörögKör, що діє при Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці, отець Іштван Мароші. «Те, що відбувається сьогодні, – це історія завтрашнього дня», – зазначив священник у своїй промові, звертаючи увагу на те, що гуртожиток закриває перший навчальний рік, але стіни будівлі вже зберігають багато спогадів. «Сподіваємося, студенти й надалі будуть отримувати тут певний духовний розвиток та втіху», – наголосив він.

Протягом навчального року в гуртожитку жили 36 молодих студентів греко-католиків Берегівщини, 9 із них завершили навчання в райцентрі. Випускникам вручили сертифікати, які підтверджують, що вони були вихованцями Берегівського греко-католицького центру, а також залишаться їм на пам’ять про студентські роки.

Після вручення гостей, студентів та педагогів привітав консул Генерального консульства Угорщини в м. Берегові Пейтер Ердеї.

У колі тих, кого прихистив греко-католицький гуртожиток, були також студенти Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, тож до присутніх звернувся й ректор цього вишу Іштван Черничко. Він побажав, щоб наступний навчальний рік тривав уже без карантинів і побажав усім успіхів.

На завершення учасники заходу заспівали національну молитву, а відтак долучилися до невеличкого фуршету.

Крістіан Копінцу/Kopinczu Krisztián/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини