114220
17:31 2.062021

Закарпатський угорський інститут запрошує на навчання

Життя 5595

У всіх вищих навчальних закладах країни незабаром розпочнеться вступна кампанія. Ми попросили секретаря приймальної комісії Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ розповісти про основні правила вступу для здобуття освітнього рівня бакалавра.

– На які спеціальності в інституті оголошений вступ на освітній рівень «бакалавр»?

– Українська мова та література, угорська мова та література, англійська мова та література, біологія, географія, хімія, математика, історія, початкова освіта, дошкільна освіта, туризм, облік і аудит. Навчання за цими спеціальностями проводиться на денній та заочній формах (за винятком хімії, де є лише денна форма). Як і в попередні роки, надається можливість вступати на перший або другий курс.

– Яка різниця між вступом на перший та другий курс?

– Вступати на перший курс можуть випускники середніх шкіл із трьома сертифікатами ЗНО. На відміну від минулого року, тепер обов’язковим є сертифікат з проходження ЗНО з української мови та літератури чи з української мови. Для вступу на спеціальності «Біологія», «Хімія» та «Математика» достатньо сертифіката ЗНО з української мови, на решту – з української мови та літератури. Замість сертифіката ЗНО з української мови, вищі навчальні заклади можуть ураховувати сертифікати, отримані з української мови та літератури. Тобто, маючи сертифікат з української мови та літератури, абітурієнти також можуть подавати заяви на вступ на спеціальності, де вимагається сертифікат з української мови. Про те, які ще сертифікати ЗНО потрібні для вступу на ту чи іншу спеціальність, можна дізнатися з Правил вступу, додаток 4, на сайті нашого інституту: www.kmf.uz.ua. Під час вступу на педагогічні спеціальності (дошкільна освіта, історія, початкова освіта, українська мова та література, угорська мова та література, англійська мова та література, біологія, географія, математика, хімія) правила 2021 року дозволяють абітурієнтам складати внутрішній іспит з угорської мови в інституті замість сертифіката ЗНО з третього предмета. Цей варіант може забезпечити подальше навчання тих, хто отримає лише два сертифікати під час зовнішнього незалежного оцінювання.

Цьогоріч, крім сертифікатів ЗНО 2021-го, прийматимуться й ті, які були отримані у 2018, 2019 та 2020 роках.

Як і минулого року, вступники, котрі хочуть здобути освітній ступінь «бакалавр» і вже мають певний рівень освіти (молодший спеціаліст, бакалавр, магістр чи спеціаліст) або щонайменше один рік бакалаврської освіти, можуть подати заяву на вступ одразу на другий курс. Для цього треба лише скласти в інституті вступний іспит зі спеціальності. Ще одним нововведенням у 2021 році є те, що бажаючі вступити на другий курс для здобуття освітнього ступеня «бакалавр», маючи освітній рівень «молодший спеціаліст», окрім складання іспиту з профільного предмета, повинні мати два сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання: перший – з української мови та літератури (за винятком таких спеціальностей, як математика, біологія, хімія, для котрих достатньо сертифіката з української мови), другий – з математики, історії України, іноземної мови, біології, географії, фізики або хімії. Вступний іспит з профільного предмета є внутрішнім і складається в інституті (відповідає спеціальності, обраній абітурієнтом). Наприклад, ті, хто вступає на хімію, складають вступний іспит з хімії.

– Що потрібно знати про вступні іспити, які складатимуться в інституті?

– Порівняно з попередніми роками матеріал вступних іспитів майже не змінився. Тож сподіваємося, що їхнє складання не становитиме особливих труднощів для абітурієнтів. З темами вступних іспитів та різними типами завдань з кожного предмета для кожного рівня підготовки можна ознайомитися на вебсайті нашого закладу (www.kmf.uz.ua). Там також розміщена вся інша інформація про умови вступу.

– Що треба зробити абітурієнту для вступу?

– Заяву на вступ на освітній рівень «бакалавр» як на денну, так і на заочну форму навчання можна подавати лише в електронній формі. Реєстрація облікових записів заявників в електронній системі розпочнеться 1 липня за адресою https://vstup.edbo.gov.ua/. До того часу може бути запущений і Єдиний державний портал електронних послуг, за допомогою якого абітурієнти також зможуть зареєструватися. Він доступний за адресою https://diia.gov.ua/.

Для реєстрації облікового запису користувача треба вказати електронну адресу заявника, дані сертифікатів, отриманих під час зовнішнього незалежного оцінювання, дані сертифіката про здобуття середньої освіти та додатка до нього, середній бал додатка, а також сканкопію додатка й фотографії розміром 3х4 см. Після цього через зареєстрований обліковий запис користувача протягом 14–23 липня слід подати заяву на обрану спеціальність чи спеціальності.

Ті абітурієнти, котрі замість третього сертифіката складатимуть вступний іспит в інституті, також повинні подати заяви 14–26 липня. Кількість спеціальностей, на які можна подавати заяви, у нашому вузі не обмежена. У приймальній комісії інституту (адреса: м. Берегово, площа Кошута, 6) ми радо допоможемо зареєструвати обліковий запис та внести в нього всі необхідні дані.

До 28 липня інститут повинен оголосити результати вступу, прізвища тих, хто вступив. Після цього в абітурієнтів будуть чотири дні для подачі оригіналів документів.

Хочу звернути увагу на той факт, що Правила прийому 2021 року передбачають також додаткову сесію прийому на заочну форму навчання для здобуття освітнього рівня «бакалавр». Усі охочі можуть подати заяву на проходження додаткової сесії для вступу на перший курс заочної форми навчання за згаданими спеціальностями виключно в електронній формі в період із 12 до 27 серпня.

Для вступу на другий курс для здобуття освітнього рівня «бакалавр» треба подати заяви 14–23 липня на основі сертифікатів ЗНО та дипломів «молодший спеціаліст». У такому разі вступники також подають заяви в електронній формі шляхом реєстрації облікового запису користувача, як і абітурієнти, які вступають на перший курс. Реєстрація облікових записів заявників в електронній системі теж розпочнеться 1 липня за адресою https://vstup.edbo.gov.ua/. Ті абітурієнти, які вже мають освітній рівень «бакалавр» чи «магістр» або диплом молодшого спеціаліста, або закінчили перший курс навчання на бакалавраті, можуть подавати заявки особисто, у паперовій формі, як і в попередні роки, протягом 14–23 липня. При цьому потрібні такі документи: сертифікати про освіту та додаток до них, копія паспорта, 4 фото розміром 3х4 см. Вступні іспити триватимуть 26–30 липня.

– Хто має пільги під час вступу до Закарпатського угорського інституту?

– Вступити до інституту за результатами співбесіди можуть:

– особи, визнані інвалідами війни відповідно до пунктів 10–14 статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

– особи, котрим Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане право на прийом без екзаменів до державних закладів вищої освіти за результатами співбесіди;

– особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти (за наявності рекомендації на навчання від органів охорони здоров’я та соціального захисту населення).

Участь у конкурсному відборі за результатами вступних іспитів (замість сертифікатів ЗНО) за умови отримання не меншої кількості балів, ніж установлена вищим навчальним закладом, мають можливість:

– особи, у яких є захворювання, зазначені в Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому Наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900;

– особи, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) після 1 грудня 2020 року;

– особи, які здобули загальну середню освіту в закордонному навчальному закладі протягом 1 вересня 2020 року – 30 листопада 2021 року.

Детальніше із зазначеним переліком умов можна ознайомитися в додатку VIII Правил вступу до Інституту на нашому сайті www.kmf.uz.ua.

Пільгові категорії, які мають право на вступ за результатами співбесіди чи складання вступних іспитів, повинні подати заяви 1–16 липня (у разі додаткової сесії 12–17 серпня) особисто в паперовій формі. Вступні іспити та співбесіди триватимуть 17–23 липня (у разі додаткової сесії 18–20 серпня).

Окремо звертаю увагу на те, що зареєструватися для подачі документів можна за попереднім записом на електронну адресу tanulmanyikmf@gmail.com за номерами телефонів (+3803141) 2-43-43 або +380984681266 у робочі дні з 9.00 до 18.00 (за київським часом).

Підсумовуючи, хочу наголосити, що в разі скарг з будь-якого питання, пов’язаного з процедурою вступу, як документ можуть розглядатися лише Правила вступу 2021 року до Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (www.kmf.uz.ua).

Бажаю абітурієнтам міцного здоров’я, витримки та успіхів!

hk/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах