114124
15:29 1.062021

У Берегові переможцям конкурсу малюнків «Наше Різдво» вручили нагороди

Життя 5102

Асоціація християнської інтелігенції (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, KÉSZ) заснувала фонд «За євангелізацію угорців у Карпатському басейні» (Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért, KÁMME) у 2017 році, щоб, співпрацюючи та наслідуючи однакові цінності, проводити євангелізацію в Карпатському басейні. Партнером фонду в реалізації спільних проєктів на Закарпатті є Берегівська асоціація християнської інтелігенції (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, BKÉSZ).

Фонд вважає своїм головним завданням збереження та представлення християнських цінностей Карпатського басейну, а також сприяння угорській національній єдності шляхом збереження і створення культурних цінностей. Наразі за підтримки угорського уряду та Фонду ім. Габора Бетлена триває реалізація проєктів «Співпраця християнської інтелігенції в Карпатському басейні» та «Підтримка християнського творчого мистецтва в Карпатському басейні». Їхня мета – сприяти особистісному й загальному процвітанню закордонних угорських громад, їхньому матеріальному та духовному збагаченню, збереженню і розвитку мови та культури, підтримувати багатогранну співпрацю як між громадами, так і з Угорщиною. У рамках реалізації проєкту «Підтримка християнського творчого мистецтва в Карпатському басейні» в грудні 2020 року в угорських громадах Карпатського басейну був оголошений конкурс дитячих малюнків на тему «Наше Різдво».

Вручення нагород призерам відбулося в стінах Генерального консульства Угорщини в місті Берегові. Насамперед присутніх привітав перший заступник Генерального консула Мігай Андраш Беке. «Сьогодні ми відкрили незвичайну виставку, адже на ній представляє себе наступне покоління», – зазначив він і передав слово Генеральному консулу Матяшу Сіладі.

«Малюнки дітей – це скарби, бо віддзеркалюють невинні дитячі душі. Неймовірно, що діти інстинктивно правильно інтерпретують і зображують древні символи, наповнюють їх індивідуальним змістом. Серед таких древніх символів – гніздо, батько і мати, хрест, дерево, колона, зірка, небо, коло, що є архаїчним знаком цілісності, притулку, лона матері, а також кільцевий хрест, який з древніх часів і донині символізує духовну силу. За представленими малюнками легко охарактеризувати їхніх авторів: активність, психічне здоров’я дитини, її впевненість у собі, жагу до самореалізації. Перед нами постають свідомі та підсвідомі емоції, ставлення до себе та інших, до світу. Дитина малює те, що інстинктивно думає про речі, а не те, що бачить. Тут представлено 60 робіт, створених у рамках конкурсу «Наше Різдво», – процитував Матяш Сіладі слова керамістки, мистецтвознавця Юдіти Йожи, однієї з відомих кураторів конкурсу.

За словами Матяша Сіладі, особливо цікаво, як угорські діти Карпатського басейну зображують найбільше свято християнства, які елементи відзначення Різдва в родинному колі та народні звичаї вони знають, що для них означає свято народження Христа. «Оглядаючи малюнки, можна побачити церкви, будинки, віфлеємські ясла, трьох королів, пастухів, ангела, адвентські свічки, ялинки, членів родини, іграшки, подарунки, смачні страви та із задоволенням констатувати, що найголовніше для дітей – близьке сімейне спілкування і любов», – зазначив Генеральний консул.

«Конкурс дитячих малюнків на тему «Наше Різдво» наголошує на важливості любові в родині у світлі збереження християнської віри та угорської культури. Із 350 робіт, які надійшли на конкурс, чотири отримали призові місця, дві з них – це малюнки сестер із Берегова Анни Гоголи та Марії Гоголи, – повідомив Матяш Сіладі. – Дівчата є наймолодшими обдарованими представницями династії художників. Перспективними продовжувачами розвитку угорських традицій та культури. Щиро вітаємо вас з вашим успіхом».

Відтак до присутніх звернулася голова Берегівської асоціації християнської інтелігенції Елеонора Якаб. За її словами, одним із головних завдань організації є підтримка мистецтва й талантів на Закарпатті. «Надзвичайно цікаво, що першим організованим нами заходом була виставка творів батька дівчаток Золтана Гоголи», – повідомила голова і привітала Анну та Марію.

Після вітальних промов відбулася церемонія нагородження переможців дипломами та подарунками.

ZsT/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах