114018
16:50 30.052021

У Берегівській угорській гімназії імені Габора Бетлена пройшов останній дзвоник

Життя 4823

29 випускників Берегівської угорської гімназії імені Габора Бетлена в рамках свята Останнього дзвоника попрощалися з навчальним закладом.

До заходу долучилися Генеральний консул Угорщини у місті Берегово Матяш Сіладі, консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород Томаш Беззег, начальник відділу освіти Берегівської РДА Ярослава Турані, депутат Закарпатської облради Чаба Пейтер, голова Демократичної спілки угорців України (УМДС), заступник декана Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ Ласло Зубанич. А також представники духовенства краю – єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан, пастор Берегівської реформатської церкви Янош Маргітич, голова комісії з питань освіти Берегівської реформатської церкви Дьордь Барна.

Першим до присутніх після урочистого відкриття заходу звернувся директор гімназії Арпад Собов: «Ми завершуємо незвичний навчальний рік, протягом якого нетрадиційно проходило навчання, незвичним було відвідування навчального закладу та підготовка до випускних іспитів. Незвичне і цьогорічне свято Останнього дзвоника», – зазначив директор. Він також оголосив прізвища учнів гімназії, які посіли призові місця на національних, обласній, районній учнівських олімпіадах із різних предметів, чим створили гарну репутацію гімназії.

Генконсул Матяш Сіладі, у свою чергу, наголосив, що Берегівська угорська гімназія імені Габора Бетлена – один із найкращих угорськомовних навчальних закладів Закарпаття, де виховують майбутню еліту угорської громади.

«Саме тому уряд Угорщини вважає надзвичайно важливим підтримувати та розвивати цей заклад, щоб угорськомовна освіта залишалася та розвивалася на Закарпатті», – наголосив Генеральний консул.

Депутат облради Чаба Пейтер також підбадьорив випускників: «Смійте мріяти досягти високих цілей, сміливо йдіть у майбутнє і ніколи не забувайте, що ваша батьківщина – Закарпаття!»

«Майбутнє Закарпаття – у ваших руках. Від вас залежить збереження угорської мови, освіти та культури. Це великий виклик, можливість у ваших руках, і я вірю, що знання, отримані тут, допоможуть вам досягти ваших цілей», – підкреслив Чаба Петер.

До випускників звернулася і Ярослава Турані, а також Ласло Зубанич. Вони побажали їм успіхів у подальшому дорослому житті.

Пастор реформатської церкви Янош Маргітич попросив Божого благословіння на випускників, їх батьків, вчителів та всіх присутніх на святі.

Відтак, випускники попрощалися від класного керівника, вчителів, вихователів.

Після невеликого святкового виступу, за проведені разом останні сім років подякували випускникам і їх класні керівники Етела Дерцені-Маєрчик та Дєрді Кедебец.

Уже стало традицією, що випускники Берегівської угорської гімназії залишають після себе символічну пам’ять – різьблений лист явора на «дереві життя», яке розташоване перед навчальним закладом. Цього року повісити його випала честь Адріенн Бахус і Адаму Сюлеку.

Із вересня заклад розпочне новий навчальний рік уже як Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена.

(K. K./Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини