113979
08:30 30.052021

У Мукачеві відкрилася виставка картин Олександра Андялоші

Життя 9339

У місті Мукачеві в галереї Угорського дому ім. Мігая Мункачі відкрилася виставка картин Олександра Андялоші. Експозиція триватиме до 1 липня.

На виставці, яку приурочили до 70-річного ювілею митця, представлені роботи, створені протягом останніх 20 років. Окрім традиційної графіки, малюнків тушшю та акварелей виставлені також картини, виконані в техніці alla prima. Як зізнався Олександр Андялоші, він не цурається й експериментів із сучасними інструментами. Створюючи графічну картину «Народження природи», художник виготовив ксерокопію крапок світла, яке фільтрує полотно, на аркуш паперу, що надало твору незвичайних фону та текстури.

У роботах Олександра Андялоші відчувається рука архітектора. Водночас, окрім конструктивних впливів, автор майстерно використовує інструменти сучасного живопису, створюючи привабливі, гармонійні композиції.

Виставка була відкрита в рамках Програми «Закарпатський культурний караван» (Kárpátaljai KultúrKaraván). За словами її координатора Крістіни Кудлотяк, експозиція є останньою серед низки заходів, проведених в Угорському домі до його офіційного відкриття.

Ця подія відбудеться 3 червня, повідомив Йосип Торпоі, директор Угорського дому ім. Мігая Мункачі, який знаходиться в гарно відреставрованій історичній будівлі. Надалі тут, у центрі Мукачева, на вулиці Ярослава Мудрого, 10, будуть організовувати різноманітні культурні заходи.

Життя і творчість архітектора та графіка Олександра Андялоші гостям представив куратор виставки, голова Асоціації збереження мистецтва й культури Карпатського регіону Аттіла Коприва.

Олександр Андялоші народився 1951 року в селищі Вилок, але 1954-го його родина повернулася до Мукачева. Після закінчення Мукачівської угорської школи навчався у Львівському сільськогосподарському інституті на архітектурному факультеті за спеціальністю «Архітектура». З 1974 року працював у технічному бюро відділу архітектури та містобудування Мукачева, протягом 1980–1985 і 1989–2004 років був головним архітектором міста. У 2008-му за результатами конкурсу призначений на посаду головного архітектора Закарпатської області, яку обіймав до 2013 року.

Місто над Латорицею багато чим завдячує Олександру Андялоші своїм нинішнім виглядом. У 2005 році отримав звання заслуженого архітектора України. Водночас його діяльність у галузі образотворчого мистецтва також була відзначена низкою престижних нагород. Протягом п’яти років, до 2015-го, викладав у Закарпатському художньому інституті. Регулярно долучається до міських, обласних, національних та міжнародних виставок.

«У його творах лінії й площини, перетинаючись, утворюють гармонійну єдність. Форма та зміст поєднуються в симбіозі як у пейзажах, так і в сакральних тематичних роботах. Митець створює чудові композиції водою, тушшю та простим олівцем. Його полотна унікальні не лише для України, а й для Європи», – наголосив Аттіла Коприва. А відтак зачитав ars poetica художника, яке сформулював на відкритті виставки Олександра Андялоші в Будапешті: «Радість творення – це Божий дар, що вимагає відповідальності й не терпить нещирості».

Олександр Андялоші, у свою чергу, повідомив, що після завершення навчання мріяв малювати. «Мистецтво – це дар від Бога. Кому пощастило його отримати, той має робити це добросовісно. Інакше воно не має ніякої цінності. Коли ти робиш, подумай, що хочеш… Картина – це не товар, це крик душі. Я розумію, що жити за щось потрібно, потрібно їсти, тому людині доводиться продавати полотна. Слава Богу, мені вдалося освоїти ще одну професію, завдяки якій я заробляю гроші та маю можливість займатися тим, що люблю», – сказав художник і подякував усім, хто завітав на відкриття виставки.

Тост виголосив Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі. Він побажав митцю міцного здоров’я та творчої реалізації. Дипломат відзначив зусилля організаторів виставки, а також схвально відгукнувся про заплановані в Угорському домі культурні заходи, окремо наголосивши на зразковій роботі директора культурного центру Йосипа Торпоі.

Відкриття виставки прикрасила гра на фортепіано Діани Антал та виступ гурту «Руснаки». До заходу долучилися також консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді Крістіна Беґе, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Гейза Гулачі та представники угорських організацій Мукачева, керівники установ, художники, поціновувачі мистецтва.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах