113849
17:17 27.052021

Ужгородських школярів познайомили з перевагами переробки пластику

Життя 6101

Проблема забруднення навколишнього середовища є, напевно, однією з найбільших у сучасному світі. Про тонни сміття, що збирають на початку весни на берегах Тиси знають та чули навіть дітлахи. Велику частину такого сміття становить пластик, зокрема, ПЕТ-пляшки, які можна і варто віддати на вторинну переробку.

У більшості країн Європи, сортування та переробка сміття стала звичним явищем. Проте в Україні ця тенденція поки не закріпилася. Саме тому, наші угорські сусіди, розпочавши проєкт по переробці пластику, вирішили долучити до нього, в першу чергу пізнавальні елементи – створити своєрідну майстерню на колесах, в якій можна було б демонструвати переваги переробки пластику.

Саме її й розмістили сьогодні перед будівлею Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, що на Православній набережній. На презентацію Майстерні переробки пластику («Műanyag Műhely») запросили гостей – представників дипломатичної місії, департаменту екології ОДА, державної екологічної інспекції України та звісно школярів, які на власні очі могли побачити іграшки, прикраси та канцтовари, що вдалося виготовити завдяки вторинній переробці.

До присутніх звернувся Генеральний консул Угорщини в Ужгороді, Йожеф Бугайла та зауважив, що всі працюють задля спільної мети – збереження річки Тиса в її первозданному вигляді, а сотні тонн відходів, які щороку «пливуть річкою», частково підлягають вторинній переробці.

Мета Майстерні переробки пластику та заходу в цілому – показати, яким чином можна використовувати перероблений пластик, які корисні речі можна виготовити і цим самим долучитися до захисту навколишнього середовища.

«Я впевнений, що сьогоднішня подія зробить крок уперед у підвищенні свідомого ставлення до поводження з відходами. Крім того, хочу повідомити, що Угорщина планує будівництво сміттєпереробного заводу на території Закарпаття», – додав пан Йожеф.

Віталій Постоленко, начальник управління промислового забруднення державної екологічної інспекції України розповів, що вже встиг неодноразово побувати на прибережній смузі Тиси, адже проблема забруднення річок стоїть на загальнодержавному рівні: «Наразі планується затвердити конкретний план дій, з чіткими термінами, щоб перейти від стадії простого прибирання і ліквідації проблеми до її системного вирішення. На жаль, така ситуація спостерігається не тільки в Закарпатті, адже проблема поводження з відходами існує по всій Україні. У нас абсолютно не вистачає ні полігонів, ні сортувальних ліній, ні сміттєпереробних та сміттєспалювальних заводів.

Ми щиро вдячні угорській стороні за їхню активну участь у вирішенні проблеми, яку власне ми їм і створили. Сподіваюсь, що спільними зусиллями ми зможемо вирішити цю проблему».

Засновники та волонтери майстерні протягом усього дня проводили для школярів майстер-класи, а в спеціально облаштованих куточках, презентували відеоматеріали щодо правильного поводження з пластиковими відходами, їхнього сортування та переробки.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини