113795
10:42 27.052021

Ясінянська громада та ЗЗСО №1 зустрів своїх друзів по проєкту

Життя 7148

24 та 25 травня у рамках проєкту «5 країн 1 річка» в смт Ясіня відбулася презентація переробки пластикових відходів із залученням до практичної діяльності самих відвідувачів станції.

Головною героїнею проєкту є річка Тиса, яка, як відомо, бере свій початок у нас, в Рахівському районі Закарпатської області. Тому важливим моментом було розпочати роботу саме біля її витоку.

Спостерігати за етапами переробки поталанило учням з усіх шкіл Ясінянської громади. Екскурсії на міні переробну станцію (MüMü) передував конкурс малюнків на тему «Як правильно поводитись з побутовими відходами, щоб зберегти природу» за сприяння відділу освіти, культури, молоді та спорту Ясінянської селищної ради. Відповідно були відібрані найкращі малюнки, а учні мали можливість у супроводі вчителів змістовно та цікаво провести час. До учнів закладів освіти долучилися й місцеві мешканці, які також із зацікавленістю спостерігали за роботою так званих річкових піратів Pet Kupa. Діти із захватом слухали інформацію про різновид пластику та про час розпаду побутового сміття у ґрунті під впливом природи, жваво долучалися до усіх процесів на етапах сортування, які вели до кульмінаційного моменту. Вчителі супроводу задоволено спостерігали за ініціативністю своїх вихованців, а найсміливіші з них навіть брали участь у роботі разом із учнями.

Презентація відбувається в 9 етапів. На першій станції можна побачити плакати, що зображують протяжність річки Тиса та рівень її засмічення протягом всього шляху до моменту об’єднання з морем. Другий етап представляє табло із зазначенням часову протяжність розпадання сміття. На третьому етапі діти долучаються до сортування побутового сміття, яке зустрічається у них вдома. Після сортування, коли були відібрані тільки пластикові відходи, вчимо дітей знайти та розпізнати маркування, це — четвертий етап. Продовжуємо сортуванням пластику на кольори, до цього також долучаються діти й переходимо на ділянку, де представляємо застосування пластику в домашніх умовах. Восьмим кроком стає перехід до масштабів міні заводу. В цей момент починається «чаклування». Для подрібнення пластику потрібен механізм, така собі своєрідна пластикомололка. Подрібнений пластик на останньому етапі засипають в плавильний ін’єктор, який під дією високої температури переплавляє крихту й механічним способом, за допомогою немалої трилюдської сили вприскує пластмасу в пресформу. Так можемо виготовити карабіни, ручки, лінійки, а також дошку, з якої можна збудувати човни.

В екскурсії взяли участь більше 250 дітей Ясінянської громади. Просвітницьку роботу допомагали проводити вчителі Ясінянської ЗЗСО №1 класів з угорською мовою навчання та громадська організація селища.

Голова громади Андрій Делятинчук разом із учнями взяв участь у кожному етапі процесу та виконував усі інструкції: «Хочу відвідати кожен етап процесу. Для мене важливо, щоб громада зрозуміла важливість цього заходу. Ми маємо разом подбати про чистоту довколишнього середовища, наших лісів, річок, селищ. Закликаю кожного мешканця долини долучатися ідеями та справами до налагодження добробуту. Звісно, так швидко, як хотілося би, не буде, але сидіти склавши руки й чекати, що все саме вирішиться – не вихід».

Міні переробна станція доставлена до нас з Угорщини – учасниці проєкту. Організація Pet Kupa, яким очистка річок та берегів стала справою життя, проводить просвітницьку діяльність у себе на батьківщині, а також в інших сусідських країнах. На Закарпаття гості прибули у рамках проєкту

«5 країн 1 річка», в якому Україну представляє Ясінянський заклад загальної середньої освіти №1 (вчитель-виконавець Марія Кеслер та учні 2-В класу з угорською мовою навчання). Завданнями, які постали перед учасниками групи «5 країн 1 річка» є просвітницька діяльність безпосередньо в школах серед учнів початкової та середньої ланки, написання та укладення електронного підручника, доступного для сприяння дітей різновікової групи з яскравими фото прикладами та відео роликами, які стануть у пригоді вчителю, що проводитиме тематичний урок. «Саме такою розробкою займається наша українська команда, в якій три різних представника від Закарпаття. Ми, вчителі практики ясінянського та ужгородського закладів освіти працюємо безпосередньо з дітьми, черпаємо ідеї та спостерігаємо, як спрацьовують наші задуми. Намагаємося привчити з раннього шкільного віку учнів, а через них і їх родини до потреби сортування та відмови від використання пластику в побуті. Наші думки, ідеї та спостереження обговорюємо під час зустрічей робочих груп, а прописує напрацьоване вчителями третій партнер – одна із громадських організацій, що опікується довкіллям», зазначила Марія, вчитель ясінянської школи.

Окрема подяка Марії Колесніковій, Світлані Дзіндзюк та голові ОТГ, які допомагали під час проведення заходу.

Окрім України та Угорщини партнерами проєкту стали однодумці з Сербії, Словаччини та Румунії.

26 травня станція продовжила свій шлях в місто Ужгород до колег угорськомовної гімназії імені Другетів.

Передаємо естафету обласному центру! Хай щастить!

Софія ПЕКАРОВИЧ

Фото: Ванда Молнар, Еніко Кубіні, Сергій Тимощенко, Марія Кеслер.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах