113653
17:14 24.052021

На Берегівщині відновили традиційне святкування дня Святої Трійці

Життя 4693

Після десяти років перерви в селі Гут у Великобийганьській громаді Берегівського району знову провели традиційне, уже 20-те свято до дня Святої Трійці. У період із 1991-го по 2010-й цей захід щорічно був одним із найбільш популярних та масових дійств, які організовувало Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС). Після 10-річної вимушеної перерви (через перешкоджання місцевої та районної влади) свято з дотриманням протиепідемічних правил відбулося в неділю, 23 травня.

Захід розпочався з богослужіння в місцевій реформатській церкві. Відтак на подвір’ї Гутівської гімназії відкрили скульптуру члена Національної спілки художників України Василя Романа «Янгол».

За сімейними обставинами автор не зміг бути присутнім, тож скульптуру відкрили його колега, голова громадської організації «Про Арте – Мункач» Пейтер Матл, голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін та директор Гутівської гімназії Ангела Товт.

«Скульптура являє собою два ангельських крила, одне з яких прагне до неба, а друге падає на землю. Вони символізують наші страхи і надію, показують, що є вихід, є майбутнє», – зазначив Пейтер Матл, розповідаючи про твір. А відтак додав, що він був виготовлений на 8-му симпозіумі скульпторів, який організовує очолювана ним громадська організація. Крім роботи іспанської скульпторки Реї Мармантіні, це другий твір, котрий учасники заходу подарували селу.

У стінах місцевого садочка експонували картини Пейтера Матла та Золтана Гоголи-старшого, а також організували фотовиставку про історію села Гут, його футбольне минуле.

Присутніх на заході, переважно місцевих жителів, на подвір’ї школи, оновленої за підтримки угорського уряду, привітав ідейний натхненник та головний організатор свята Йожеф Шін.

За його словами, 20-й фестиваль до дня Святої Трійці міг би бути 30-м. «Ті, хто перешкоджав проведенню заходу, вже не живуть в селі й не залишили за собою нічого, про що варто було б згадати. Водночас ми маємо значні результати, адже днями завершилася реконструкція школи, минулого року було оновлено дитячий садок, облаштовано футбольне поле зі штучним покриттям. Є багато планів, але для їхнього втілення в життя потрібні згуртованість селян та діти, яким можна передати традиції, у тому числі святкування дня Святої Трійці», – зазначив Йосип Шін.

До гостей звернулася й голова Великобийганьської ОТГ Анна Надь. Територіальна громада об’єднує сім населених пунктів, зокрема село Гут. Очільниця ОТГ наголосила, що керівництво громади докладатиме максимум зусиль для розвитку сіл.

Голова Берегівської районної ради розповів, що приїхав у село Гут уперше, оглянув оновлену школу та дитячий садок. А відтак побажав мешканцям мати якомога більше дітей у навчальних закладах, адже тоді село, яке помітно розвивається, процвітатиме ще тривалий час.

Консул Генерального консульства Угорщини в м. Берегові Іштван Дєбнар від свого та від імені Генерального консула Матяша Сіладі подякував організаторам заходу, який відіграє важливу роль у збереженні традицій, і побажав усім гарного настрою.

Пейтер Матл повідомив, що віднині дитячий садок і школа села Гут стануть частиною міжнародного «Карпатського скульптурного шляху», який пролягає через населені пункти Карпатського басейну. А також висловив особливу подяку Йожефу Шіну за розвиток рідного села, піклування про його громаду та надання простору для сучасного мистецтва.

Відтак з тематичною програмою до дня Святої Трійці: віршами, народними танцями, піснями та іграми – виступили учні Гутівської гімназії.

На футбольному полі за участю п’яти команд відбувся турнір, у підсумку перемогу здобула команда села Велика Бийгань.

Гостей частували бограчем-гуляшем, який приготував Арпад Товт.

На завершення заходу народний ансамбль «Шодро» провів майстер-клас з народних танців Карпатського басейну.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах