113599
11:48 23.052021

Ворочово на весняного Миколи відзначило престольний празник. Фото

Життя 4187

22 травня східна церква відзначає перенесення мощей святого Миколая Чудотворця. У народі ж кажуть – ярьнього (весняного)/літнього Миколи. Вперше це свято було встановлено папою Урбаном ІІ в ХІ столітті.

Мабуть, жоден зі святих, що їх вшановує наша церква, не удостоївся такого вияву всенародної любові, як святий Миколай Чудотворець, угодник Божий – ці характеристики з’явились поруч з його ім’ям ще за життя.
Цього дня у селі Ворочово, що на Перечинщині,престольний празник. На релігійній події побувала і кореспондентка «Карпатського об’єктива».

До села приїхали паломники, гості на власному транспорті або із знайомими, бо у вихідні рейсовий автобус не їздить. У греко-католицькій та православній церквах Святого Миколая Чудотворця священики Перечинського деканату провели святкову Літургію, обхід церкви з читанням Євангелія та миропомазання.

У селі проживає близько 800 чол. Греко-католицьку церкву збудували  п’ять років тому. Громада невелика, але згуртована, торік встановили великий хрест з чорного мармуру, вартість якого 40 тис.грн. Настоятель церкви отець Микола привітав усіх із празником, а Миколів – з іменинами. Усім заспівали «Многая літ».

До речі, на святкове Богослужіння прийшло чимало молоді, людей похилого віку. Прийшла і найстарша жителька села – 95-річна Марія Іванівна Квич. Багато років поспіль вона зі своїм чоловіком вчителювала у початковій школі. Видно, хороша була вчителька, бо люди віталися з нею, цікавилися її самопочуттям.

Для паломників організували святкову трапезу. Пригощали  бутербродами з ковбасою, сиром, свіжими огірками і дуже смачними домашніми тістечками. До рота так і просився «Кучерявий Іван», «Спартак», «Медовик». Із напоїв були мінеральна та солодка газовані води, кава.

На центральній дорозі продавали ікони, хрестики, пацюрки, лизала. Діти розважались на атракціонах. Ворочівці продовжили святкувати вдома за родинним столом. Пані Віра розповіла, що насмажили котлет, відбивних, запекли курячі стегна в духовці, зварили поливку (бульйон), холодець. Накрутили каструлю голубців з молодої капусти. Накришили салати із свіжих огарків, помідорів. Вперше цьогоріч приготували молоду картоплю.  На десерт подавали три види домашньої випічки, морозиво та полуницю.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини