113553
17:49 22.052021

Річницю національно-визвольної війни угорського народу відзначили на Берегівщині. Фото, відео

Життя 11426

Національно-визвольна війна угорського народу 1703 – 1711 років, на чолі якої став князь Ференц Ракоці ІІ, розпочалася саме в травні. З року в рік цю пам’ятну дату відзначають й на Закарпатті. У далекому 1703 році саме родинний прапор Ракоці з девізом «З Богом за Вітчизну і волю» («Cum deo pro patria et libertate») ознаменував собою початок повстання.

Антифеодеодальне повстанням селян північно-східних комітатів Угорського королівства (територія нинішньої Закарпатської області та прикордонних регіонів Угорщини і Словаччини) очолив уродженець Березького комітату, нині це переважно територія Берегівського району Закарпатської області, Томаш Есе – закарпатський селянин, який торгував сіллю.

Щороку в селі Вари, що на Берегівщині, традиційно розгортають історичні стяги та вшановують події того часу – мужність та відданість своїм ідеалам, рушійну силу, що об’єднала народ до боротьби за власну свободу та незалежність.

Організаторами заходу виступила ГО «ТУКЗ – КМКС». Йосип Борто, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття розповів, що угорська громада краю завжди з повагою ставилася до історії та традицій предків. Цей факт яскраво показує й те, що протягом останніх 30-ти років їхніми зусиллями в краї відкрили чимало пам’ятників, меморіальних знаків та дощечок. 

«21 травня 1703 року були вперше розгорнені стяги, які закликали народ об’єднатися. На цей заклик відгукнулося чимало добровольців, які були готові стати на захист своєї свободи та Батьківщини. Національно-визвольна війна під керівництвом Ференца Ракоці ІІ мала як злети, так і падіння. Попри те, що перемоги досягнути не вдалося, ця боротьба показала силу та міць угорського народу, який не вдалося зломити нікому»,  – додав Йосип Борто.

Після розгортання історичних стягів присутні поклали вінки до меморіальної дошки, розміщеної на стіні реформатської церкви села Вари.

Крім того святкування провели й у Берегові. Там, святкова хода розпочалася біля погруддя Томаша Есе, де присутні поклали вінки, після чого рушила до будівлі Закарпатського угорського інституту. Організатором заходу виступила громадська організація «Про культура субкарпатіка».

Ільдико Орос, президент Закарпатського угорського інституту та керівник громадської організації зазначила, що одна з найвизначніших подій, які відбувалися на Закарпатті стало розгортання куруцами стягів Ракоці. Саме в ті дні зачитали «Бережанську відозву», написану князем Ференцом Ракоці ІІ,  в якій він закликав дворянське та недворянське населення держави до боротьби проти імператорської влади. Тоді до лав Ракоці приєдналося чимало селян.

«Протягом останніх п’яти років святкування об’єднали з проведенням у Берегові днів міста, які відзначають 21-22 травня. Проте цьогоріч через пандемію коронавірусу святкування відмінили, тож ми провели невеликий захід з нагоди розгортання куруцами стягів Ракоці та початку національно-визвольної війни угорського народу. Це наше минуле, яке ми маємо пам’ятати та шанувати», – зазначила пані Ільдико.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах