113458
14:23 20.052021

На Закарпатті стартувала друга хвиля вакцинації. ВІДЕО

Життя 8014

Сьогодні, 20 травня, в обласній інфекційній лікарні розпочався другий етап щеплення проти коронавірусу. Першими другу дозу вакцини отримали медичні працівники інфекційної лікарні та пологового будинку, яких раніше вакцинували CoviShield (AstraZeneca) – препаратом, розробленим Оксфордським університетом.

Серед вакцинованих були й Степан Карабіньош, лікар-інфекціоніст, який першим на Закарпатті, у лютому 2021-го, отримав щеплення проти коронавірусу, та Вікторія Тимчик, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру МОЗ України.

Вікторія Тичик розповіла, що вакцинальна кампанія в краї стартувала 25 лютого і майже за три місяці вдалося вакцинувати близько 26 тисяч закарпатців: «Починали ми з однієї мобільної бригади та робили 30-40 щеплень в день. Зараз маємо спроможність виконати понад 1000 вакцинацій. Наразі 855 закарпатців вже отримали другу дозу вакцини CoronaVac і Comirnaty (Pfizer). І наразі, витримавши 12-тижневий інтервал між першою і другою дозою, ми розпочинаємо перші ревакцинації вакциною AstraZeneca. Розпочинаємо традиційно з того закладу охорони здоров’я, де відбулася перша вакцинація в лютому».

Надалі будуть проводити поетапні вакцинальні сесії в закладах охорони здоров’я, котрі були залучені до вакцинації з 25 лютого по 11 березня. Планується вакцинувати понад 800 осіб, які отримали першу дозу щеплення саме у цей період. Для цього в краї зарезервовано близько 8600 доз з поставки в кінці квітня. Вікторія Тимчик додала, що найближчим часом очікують нове поступлення вакцин AstraZeneca, CoronaVac та Pfizer. Цільові групи під ці вакцини вже визначені.

Отримавши другу дозу щеплення, Степан Карабіньош поділився своїми враженнями з присутніми та зауважив, що навіть після першої вакцинації почував себе чудово та не спостерігав жодних побічних ефектів. Лікар-інфекціоніст також додав, що у людей, які не хворіли, але вакциновані, антитіла є, однак в меншій кількості ніж у тих, хто вже перехворів коронавірусом. Тож це не означає, що захист від захворювання менший, відрізнятися можуть лише цифри. Варто пам’ятати, що вакцина не є стовідсотковим захистом від хвороби, проте навіть при зараженні людина не матиме клінічних проявів захворювання.

Якщо ви маєте бажання вакцинуватися, для цього є два способи. По-перше, ви можете зареєструватися для проходження щеплення в мобільному додатку «Дія», пройти коротке опитування та стати на лист-очікування. По-друге, ви можете звернутися до сімейного лікаря, який зробить запис на вакцинацію. Коли настане етап вакцинації саме вашої цільової групи, вам про це повідомить особисто сімейний лікар.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах