113395
15:19 19.052021

Свалявському НВК подарували нові парти для учнів початкової школи. Фото. Відео

Життя 73062

За сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді та благодійного фонду «КМКС» Свалявському НВК №10 передали 30 шкільних парт, які в повній мірі відповідають вимогам нової української школи. Ці парти регулюються відповідно до зросту та розраховані для однієї дитини.

Загалом у початкових класах НВК навчається 58 дітей. Освітній процес відбувається угорською мовою. Вже наступного навчального року стіни НВК стануть домом ще для 15 першокласників.

Під час урочистостей з цього приводу керівник дипломатичної місії Угорщини в Ужгороді, Йожеф Бугайла, зауважив, що підтримку мешканцям Свалявської ОТГ надають не вперше, адже до цього вже кілька разів допомагали як дитячому будинку, так і навчальним закладам. І в перспективі теж завжди готові відгукнутися на їхні прохання допомоги.

«Зараз до нас звернулася директорка Свалявського НВК №10 та попросила забезпечити школярів партами, які відповідали б стандартам нової української школи. На щастя, ми мали фінансову змогу виконати це прохання і завдяки спільній роботі з благодійним фондом «КМКС» за цими новими партами вже навчаються діти. Парти повністю забезпечили потреби двох класів, а 10 ще й залишилися, для майбутніх першокласників. Діти повинні мати все найкраще в школі, адже це їній другий дім, де вони проводять багато часу. Відповідно зручні меблі цьому тільки сприяють», – наголосив Йожеф Бугайла.

Гейза Гулачі, голова благодійного фонду «КМКС» та заступник голови «Товариства угорської культури Закарпаття» зазначив – незважаючи на те, що в цьому регіоні проживає незначна кількість представників угорської громади, однак вони роблять усе для того аби зберегти мову та культуру своїх предків. Саме тому підтримка таких громад є вкрай важливою. Навіть тут, у Сваляві, є угорськомовний навчальний заклад, який потребував допомоги.

«Ми завжди готові допомогти і завдяки роботі благодійного фонду можемо «транзитувати» виділені кошти. Для нас велика радість, що є для кого старатися і за цими партами буде сидіти наше з вами майбутнє», – додав Гейза Гулачі.

Подякувала за такий щедрий дарунок меценатам директор навчально-виховного комплексу Марія Печунка. Вона розповіла, що використовуючи кошти субвенції не вистачило фінансування ще й на парти, а вони не відповідали вимогам нової української школи: «Тому ми звернулися до Генерального консульства Угорщини з проханням закупити нам 20 парт, а вони надали навіть більше. Це для нас цінний дарунок».

Крім того, гостям закладу провели невелику екскурсію по оновленим класам, де вони мали можливість познайомитися зі школярами, які уважно слухали вчителів уже сидячи за новими партами.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини