113318
16:58 18.052021

«Небезмежність»: в Ужгороді презентували фотопроєкт з історіями жінок, які зазнали гарасменту

Життя 3430

У вівторок, 18 травня, в атріумі Закарпатської ОДА презентували фотопроєкт «Небезмежність», створений за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення.

14 жінок, які зіткнулися із сексуальними домаганнями на вулицях свого міста, у кафе, транспорті та інших публічних місцях розповідають свої історії. Деякі з них – публічні, про які читала вся країна. Як от, випадок, який стався в потязі «Маріуполь-Київ». Мова про напад і спробу зґвалтування молодої жінки. Деякі історії – надто особисті, утім крізь призму часу жінки не побоялися розповісти про них.

Автором фотопроєкту є відомий фотограф, закарпатець Валентин Кузан. Тріщини на склі, через яке зроблені світлини жінок, символізують порушення особистих меж. «Не без меж» – саме від цього походить назва проєкту, мета якого нагадати, що у кожної людини є особисті кордони, небажане порушення яких посягає на гідність та завдає психологічної шкоди.

Фотопроєкт вже був представлений у містах Києві, Харкові, Маріуполі, Мелітополі та Бердянську. Наразі – черга обласного центру Закарпаття.

Загалом фотопроєкт дуже влучно показує проблему стріт-гарасменту (сексуальні домагання у публічних місцях). Майже половина жінок в Україні стикалися з таким видом дискримінації. Про це свідчать дані опитування, яке провела дослідницька агенція Info Sapiens на замовлення Фонду ООН у галузі народонаселення.

42% опитаних жінок сказали, що бодай один раз у житті стикалися з домаганнями у публічних місцях. Більшість з них сказали, що з ними це траплялося двічі і більше разів. Постраждалими від стріт-гарасменту стають у переважній більшості жінки: результати опитування свідчать, що жінки страждають від сексуальних домагань на вулиці майже втричі частіше за чоловіків.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах