112931
20:44 9.052021

У Малому Раківці на Томину неділю пом'янули померлих

Життя 5373

Поминальна неділя, Провідна неділя, гробки, проводи, Томина (Фомина) неділя – все це назви правдавнього українського  звичаю згадувати померлих. Припадає вона на першу після Пасхи неділю та наступні за нею кілька днів. 

У кожному регіоні, і навіть населеному пункті є свої звичаї вшанування рідних та близьких, які відійшли у кращі світи. 

У Малому Раківці, що на Іршавщині, напередодні прибирають могили, наводять чистоту, порядок на цвинтарі, ставлять живі квіти. Після Богослужіння священик із півчими іде на кладовище на Горбі (так називається гуштак) і проводить парастас. Люди приносять канти з пшеницею та яйцями, запалюють свічки, лампадки і моляться за упокій рідних. Після панахиди пшеницю та яйця віддають церкві.

Якщо могила не збереглася, то свічку запалюють біля великого цвинтарного хреста. На гріб дитинки дехто ставить пару писанок. 

У селі сім кладовищ, чотири з них закриті. Парастас проводиться на всіх сімох двічі на рік – після Пасхи і після Покрови. Пом’янути рідних приїжджають і здалека, з Ужгорода, Мукачева, Хуста, Львова, і навіть Києва. Після парастаса родичі збираються вдома за поминальним столом.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах