112916
20:26 8.052021

На Закарпатті стартував конкурс юних піаністів «Магія музики». Фото, відео

Життя 7005

У стінах Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, що у Берегові, часто проводять різноманітні культурні та соціальні заходи. Цього разу одна із зал навчального закладу приймала юні музичні дарування Закарпаття. Талановиті піаністи виступили з яскравою концертною програмою на відкритті конкурсу під назвою «Магія музики».

Музика передає такі відтінки почуттів, які важко висловити словами. Граючи на чудовому роялі музиканти поділилися своїми відчуттями та переживаннями крізь призму творів класиків.

Організатором заходу виступив благодійний фонд «GENIUS», за підтримки Міністерства людських ресурсів Угорщини. Так, протягом травня-червня на Закарпатті проведуть навчання та конкурс для юних піаністів краю. Наразі для участі в конкурсі заявки подали 23 талановитих дитини, віком від 8 до 16 років, які навчаються грі на фортепіано більше одного року. Участь у конкурсі-навчанні взяли вихованці музичних шкіл міста Берегово, сіл Пийтерфолво, Вербовець та Нове Село.

Наталія Вароді, виконавчий директор благодійного фонду «GENIUS», розповіла, що оцінюватиме виконання піаністами запланованих музичних творів лауреат премії Ференца Ліста, угорська піаністка Андрея Варнадь, а сам фінал конкурсу пройде 4 червня, в день національної єдності.  Крім того пані Наталія побажала учасникам натхнення й успіхів.

Генеральний консул Угорщини в місті Берегово, Матяш Сіладі, теж звернувся до присутніх з теплими словами та наголосив на тому, що йому приємно бути присутнім на такій події та насолодитися грою талановитих закарпатських піаністів.

«Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ вже вкотре переймає естафету творчих проєктів, які проводять в краї. Тут щиро бережуть традиції своїх предків та поклоняються науці, але не тільки – музика теж знайшла свій дім у стінах вишу, де щодня проводять якість науково-культурні події. Сподіватимемося, що після важкого року пандемії ситуація змінилася і ми можемо зустрічатися частіше на різноманітних цікавих заходах. Цікаво й те, що цього року ми відзначатимемо 100 років з дня народження відомого угорського піаніста Дьордя Цифри, який зміг стати відомим далеко за межами Угорщини, при цьому відчувши на собі страждання того часу», – додав Матяш Сіладі.

Ільдико Орос, президент Закарпатського угорського інституту, теж долучилась до вітань та подякувала вихованцям музичних шкіл краю за участь, а їхнім педагогам за плідну працю.

«Починаючи свою роботу 10 років тому благодійний фонд «GENIUS» поставив собі за мету надати можливості та створити умови для розвитку талановитій молоді Закарпаття. З часом вдалося створити конкурс й для любителів класичної музики. Це було непросто, але ось уже вдруге юні дарування демонструють нам свої таланти та успіх на творчій ниві. Тому дякую угорському уряду за допомогу та підтримку таких проєктів», – зазначила пані Ільдико та побажала піаністам творчих успіхів.

Андрея Варнадь привітала учасників онлайн, адже через карантинні обмеження не змогла бути присутньою на концерті особисто. Після промов учасники конкурсу продемонстрували свою майстерність під час виконання музичних творів класиків.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах