112564
14:35 27.042021

«На Закарпатті угорська громада ще жива» – в Ужгороді вручили Премії ім. Шандора Фодо

Життя 3605

26 квітня в офісі Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) в Ужгороді в урочистій атмосфері, але в обмеженому колі відбулося вручення Премій ім. Шандора Фодо – 2021.

Організація заснувала Премію ім. Шандора Фодо у 2005 році на честь пам’яті засновника Товариства. Спочатку це була стипендія для закарпатських угорських студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах області, згодом, у 2013 році, розширена до Премії ім. Шандора Фодо, яку вручають ще у трьох категоріях – «педагоги», «медики», «духовенство». Відзнака присуджується активним громадським діячам, гідним спадкоємцям інтелектуальної спадщини Шандора Фодо, які проводять значну організаційну роботу заради гуртування угорців.

Лауреатів з-поміж номінантів, запропонованих головами місцевих осередків організації, обрало правління ТУКЗ-КМКС. Премії вручили заступники голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто та Гейза Гулачі, а також голова Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС Лівія Балог.

Вітаючи присутніх, Йосип Борто зазначив, що захід особливий у кількох аспектах.

– Особливий, оскільки трохи відрізняється від звичного урочистого вручення, немає аудиторії, а також з огляду на те, що проходить без голови ТУКЗ-КМКС Василя Брензовича. Але у нас такий самий урочистий настрій, як ніби ми стояли і говорили перед натовпом із сотень людей, – наголосив Йосип Борто, зазначивши, що рішення про присудження премій з огляду на велику кількість гідних номінантів далося непросто.

– Це означає, що на Закарпатті угорська громада ще жива, вона має лідерів, які заслуговують на премію ім. Шандора Фодо. Чимало людей активно займається публічною діяльністю заради громади і все ще вірить, що угорці Закарпаття як частина нації мають тут майбутнє. Водночас, розуміють, що заради цього майбутнього та теперішнього слід багато робити поруч із професійною діяльністю. Дякуємо за цю роботу! Цього року також було багато номінантів, кожен з яких заслуговує відзнаки, водночас, було ясно, хто найдостойніший премії, тож, у кожній категорії ми прийняли одностайні рішення про лауреатів, – наголосив Й. Борто.

У категорії «медики» лауреатом Премії ім. Шандора Фодо у цьому році став Людвиг Варга, хірург Ужгородської міської лікарні. Член місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Велика Добронь, член Спілки лікарів – християн Закарпаття. Під час місцевих виборів балотувався до Ужгородської міської ради від «КМКС» ПУУ. Відданий своїй професії. З 2006 року працює на медичному факультеті Ужгородського національного університету. З 2019 року – співробітник клініки «Астрамед». Лікар Людвиг Варга не зміг долучитися до церемонії вручення премій.

У категорії «педагоги» Премію присудили вчительці початкових класів, яка наразі вже перебуває на пенсії, Ізабеллі Ріго. Вона розпочала свою трудову діяльність у школі села Паладь-Комарівці, згодом до виходу на пенсію працювала у Холмківській ЗОШ І-ІІ ст., де викладала математику та була вчителем початкових класів. Протягом 2005 – 2020 років очолювала місцевий осередок ТУКЗ-КМКС с. Минай. Оскільки лауреатка не змогла бути особисто на церемонії вручення, відзнаку вручили її доньці, Ізабеллі Чіпев, яка повідомила: «Мама відіграла велику роль у житті села, тоді в школі функціонували лише два об’єднані класи (класи-комплекти), вона була однією з двох учительок початкових класів, яка виховувала підростаюче покоління. Як голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Минай, намагалася підтримувати зв’язок з людьми, організовувала заходи та поїздки, які гуртували людей та формували життя громади».

У категорії «духовенство» премію вручили пастору реформатської церкви Ференцу Борто. Він народився у селі Берегуйфалу, з 2009 року – пастор реформатських громад у селах Баркасово та Рафайново, батько трьох дітей.

Завдяки його служінню, кількість відвідувачів церкви зростає. Організатор та учасник різноманітних програм.

– Вважаю, що церква відіграє важливу роль у житті людей, – наголосив Ференц Борто. – В дитинстві, у рідному селі Берегуйфолу, у відповідь на питання: «Якої ти національності?» угорських дітей вчили відповідати: «Реформат». «По-друге, вважаю, що наша угорська національна приналежність та наша віра – пов’язані. Насправді ми звертаємося до Бога в найважчі часи, і тепер теж не стане найкращим виходом із ситуації втекти в інше місце, а залишатися там, де ми народилися, куди нас послав Всевишній, залишатися прив’язаними до нього», – резюмував пастор після церемонії вручення.

У категорії «студенти» стипендію отримала студентка 4-го курсу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, яка вивчає угорську мову та літературу, Бернадетт Біров. Дівчина народилася у селі Форголань, після закінчення Реформатського ліцею у селі Пийтерфолво вступила на навчання до Берегівського угорського інституту. Активна учасниця та організатор заходів місцевого осередку ТУКЗ-КМКС. Учасниця Національної наукової студентської конференції. Долучається до молодіжної роботи реформатської церкви, бере участь у виборчій кампанії. Член ТУКЗ-КМКС, Молодіжної організації ТУКЗ-КМКС та студентського самоврядування Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

– Для мене велика честь отримати цю стипендію, – зазначила дещо зворушено студентка після церемонії вручення. – Вважаю, що чим скоріше ми долучаємося до громадської діяльності, стаємо публічними, тим краще ми усвідомлюємо, що любимо свою громаду і тим більше шансів на те, що залишимося на Закарпатті. Ситуація важка, але я вважаю, що саме труднощі нас роблять сильнішими, і чим важча наша доля, тим більшою буде винагорода, – підкреслила дівчина, зазначивши, що і в подальшому має намір продовжувати навчання в області і брати участь у громадських заходах. «Я хочу бути якомога ціннішою для закарпатської угорської громади, а також, щоб молодші за мене, зростаюче покоління, також активно займалося громадською діяльністю», – наголосила студентка.

На завершення церемонії вручення Премій Йосип Борто наголосив:

– Громада закарпатських угорців знаходиться у важкій ситуації, адже багато людей емігрували, а ті, хто залишився – часто втрачає надію на майбутнє. Важливо запобігати еміграції, але важливо і вселяти віру та надію людям. А це можна зробити лише власним прикладом, що тут також є майбутнє, що тут також можна бути успішними, представити можливості, заради яких варто залишатися угорцем на батьківщині. Такі лідери ведуть активну роботу в цьому напрямку поруч із професійною діяльністю. заради спільноти закарпатських угорців. Саме таких людей ми намагаємося відзначати. Тих, хто, крім професійної діяльності, веде активну публічну громадську діяльність, заради спільноти закарпатських угорців, відтак, всієї нації, угорців, і веде її зразково. Це нам дуже потрібно! – резюмував заступник голови ТУКЗ-КМКС Йосип Борто.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини