112518
13:13 26.042021

Берегівський театр представив виставу в угорському Культурному центрі Мукачева

Життя 4679

Під дописом Мукачівського осередку ТУКЗ-КМКС про виставу, представлену акторами Берегівського обласного угорського драматичного театру в Угорському домі ім. Мігая Мункачі в м. Мукачеві, в одному з коментарів у соцмережі йдеться: «Для угорської аудиторії Мукачева це було як ковток свіжого повітря, води, як шматочок свіжого хліба!»

Комедійну виставу «Дякую, дякую!..» (Köszi, köszi!..) репрезентували в рамках угорської урядової програми «Закарпатський культурний караван» 23 квітня.

Перед початком показу глядачі переглянули відеозвернення уповноваженого міністра угорського уряду, відповідального за розвиток співпраці між областю Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаттям, Іштвана Грежі, який вважає відрадним те, що прекрасна будівля поступово починає виконувати поставлену мету, слугує місцем дозвілля для поціновувачів угорської культури.

– Вистава була сприйнята з великим ентузіазмом, отримала позитивні відгуки. Угорці Мукачева та навколишніх населених пунктів мали можливість провести сповнений сміху театральний вечір. Це спонукає нас, організаторів, створювати подальші дійства для відвідувачів Угорського дому, – сказала програмний директор «Закарпатського культурного каравану» Крістіна Кудлотяк і додала: – Маємо в планах влаштовувати ігрові вечори, а також подальший показ театральних вистав, зокрема спільно з Благодійним фондом Берегівського угорського театру для молоді. Плануємо також проведення виставок, наприклад, Шандора Андялоші. Незабаром ряд закарпатських виноробів представлять свою продукцію на незвичайному винному заході.

Культурний центр – Угорський дім ім. Мігая Мункачі – знаходиться в будівлі колишнього австро-угорського банку в Мукачеві, зведеній у 1910 році та відреставрованій угорським урядом у рамках програми «Угорський дім». Офіційне відкриття Центру через пандемію з минулого року доводиться відкладати, водночас деякі заходи вже проводяться, адже у великій залі встановлена сцену, де можна показувати театральні вистави та концертні виступи.

– Ми ретельно готувалися до нинішньої події, – зазначив керівник компанії, яка керує Центром, Йосип Торпої. – Сценічне обладнання пройшло ретельне тестування, було важливо, щоб усе працювало якісно. Довелося зважати на роботу ліфта, гардероба, вбиралень тощо, а також на задоволення потреб театральної трупи і, звичайно, дотримання протиепідемічних правил. Сподіваємося, у майбутньому в Угорському домі буде організовано якомога більше різноманітних культурних та інших заходів. Ремонтні роботи досі тривають, облаштовується внутрішній дворик, який також зможе функціонувати як особливий окремий майданчик. Тераса, можливо, поверне атмосферу саду колишнього ресторану Tündérkert, який на початку минулого століття був популярним місцем зустрічі в мукачівців, – розповів деталі Йозеф Тарпай.

Пандемія вплинула й на роботу Берегівського обласного угорського драматичного театру. І хоча на головній сцені установи (якщо й рідше, ніж зазвичай, та перед обмеженою кількістю глядачів) актори мають можливість грати, гастролі по області не проводяться вже протягом тривалого періоду.

– Репрезентувати цю виставу в Мукачеві ми планували на початку березня, але тоді було посилено карантинні обмеження. Нині ж нарешті показ відбувся, берегівські актори виступили перед угорською громадою Мукачева, – зазначила Едіна Шін, директор Благодійного фонду «Закарпатський обласний угорський драматичний театр». – Квитки розпродали за кілька днів, і вже під час підготовки виявилося, що доведеться провести ще один виступ, організацією якого наразі займаємося.

– Зворушливо було відчути любов глядачів, побачити їхній інтерес. Маємо визнати, що для багатьох людей тут важливо плекати угорську культуру в повсякденному житті. Актори були раді зустрітися з глядачами, котрі дякували, аплодуючи стоячи. Сподіваємося, зможемо продовжити гастролі Закарпаттям, зокрема влітку плануємо проведення театралізованих вечорів під відкритим небом у населених пунктах по всій області, – повідомила Е.Шін.

PS/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини