111966
12:28 12.042021

З нагоди Дня угорської поезії Берегово заполонили вірші

Життя 3806

У День угорської поезії, 11 квітня, молодь, яка захоплюється літературою, заполонила місто Берегово віршами. Про реалізацію ініціативи розповіли і у групі, створеній в соцмережі Facebook.

День угорської поезії в Угорщині відзначається в цей день із 1964 року, в день народження поета Аттіли Йожефа. З цієї нагоди берегівські гімназистки – Жофія Торпоі, Міріам Тарацкьозі та Шара Товт – розклеїли по місту уривки з понад сотні угорських віршів. Організатори закликають поширювати фотозвіт в групі спільноти тих, хто знайде десь цитату і не проти нею поділитися.

– Ми знали про проведення таких ініціатив і хотіли втілити щось подібне й у Берегові. Так, обмірковуючи, ми придумали ідею про те, як би ми могли охопити віршами якомога більшу кількість людей особливим способом, – каже Жофія Торпої, одна з ідейних натхненниць акції.

Щодо вибору локацій, додає: «До прикладу, на воротах угорської гімназії ми розмістили уривок із вірша поета Шандора Ременіка: «Не полишайте церкву,/ Церкву та школу!» (Ne hagyjátok a templomot,/ A templomot s az iskolát!). Вважаю, кожен закарпатець відчуває вагу цих рядків… А навколо наших церков ми розмістили прекрасні божественні вірші угорської поезії.

У міських громадських просторах, на стінах та воротах освітніх та культурних установ розмістили уривки з віршів як угорських поетів-класиків, так і сучасних закарпатських авторів. Ініціаторам акції було важливо, аби поруч із творами Ендре Аді, Аттіли Йожефа, Шандора Ременіка, Леврінца Сабо, були присутні і рядки закарпатських поетів, зокрема, Єви Фінти, Ніколетти Копріви, Габріелли Леврінц та Ласло Варі Фабіана.

Молоді люди сподіваються, що ця ініціатива знайде відгук у багатьох берегівчан і Берегово заполонять вірші і в наступні роки.

Від себе додамо лише: гайда на пошук цитат!

Nadine/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах