111657
12:53 2.042021

Перемога: підручники угорською все ж видадуть

Життя 3366

Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство (ЗУПТ) доклало максимум зусиль для того, аби діти мали можливість навчатися з підручників угорською, рідною, мовою – організація звернулася як до обласного, так і національного освітнього відомств.

Протягом минулого тижня виникли гострі суперечки через те, що до електронної системи замовлення підручників на наступний рік не потрапили підручники для 8-го класу угорськомовних шкіл. Відповідно до правил, замовлення в електронній системі можна було подати до 17 березня. На жаль, для замовлення ряду підручників угорською мовою це стало неможливим. Для вирішення проблеми ЗУПТ направило листи як до національного, так і обласного освітнього відомств, а також звернулося до кількох міжнародних організацій. Відтак, департамент освіти Закарпатської ОДА 30 березня у листі закликав відділи освіти територіальних громад до обіду 31 березня направити замовлення щодо підручників угорською мовою для 8-х класів, які, зрештою, будуть видані.

«Сподіваємося, що в новому навчальному році учні та вчителі 8-х класів усіх угорськомовних шкіл зможуть розпочати навчання з підручниками угорською мовою, і в майбутньому не доведеться порушувати це питання на міжнародному рівні, і всі учні, в тому числі представники нацменшин, зможуть навчатися рідною мовою, – наголошує голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдико Орос. – Сподіваємося також, що в майбутньому нас, громадян, які сплачують податки та розбудовують цю країну, будуть розглядати нарівні, і наші проблеми будуть вирішуватися нарівні так само, як і інших громадян».

Такий розвиток подій позитивно оцінює й начальник відділу освіти і культури Великодоброньської ОТГ Йожеф Кантор. Хоча, за його словами, певні проблеми все ще існують.

Водночас і Ільдико Орос, і Йожеф Кантор висловили сподівання, що в майбутньому не виникне подібного порушення прав, адже кожна дитина має конституційне право навчатися рідною мовою.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах