111317
09:25 20.032021

У Берегові в онлайн-форматі відбулася християнська наукова студентська конференція

Життя 2407

Духовенство Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (GörögKör) спільно з Греко-католицьким коледжем ім. Елемира Ортутая всьоме провели 18 березня християнську наукову студентську конференцію, яка цього року відбулася в онлайн-форматі.

Фото: Золтан Варйу

На початку конференції Іштван Мароші, директор коледжу, привітав спікерів та членів журі, які зареєструвались в інтерфейсі Google Meet. Щодо основної мети конференції, він наголосив, що захід покликаний звернути увагу студентів інституту та інших навчальних закладів на той факт, що християнство та наука є не віддаленими, а взаємодоповнюючими поняттями, а християнське життя,  мислення та віру потрібно представляти і в науці, оскільки ця сфера діяльності людини – не антибожественна, навпаки, ми можемо відкрити Всевишнього і в науці. Природні науки не є винятком, оскільки вони досліджують світ, створений Богом.

«Як йдеться у Святому Письмі: Бог створив порядок у Хаосі, – наголосив декан Берегівського угорського греко-католицького округу о. Ференц Демко. – «Впорядкування» – це процес, як і розвиток людини, в якому Бог займає важливе місце. Ми розглядаємо науку як своєрідний пошук системи в хаосі. І мета полягає в тому, щоб молоді люди побачили, що має сенс вчитися, розвиватися, і якщо ми подивимось на світ очима віруючої людини, розширюється горизонт, який був би набагато біднішим без Бога.

Іштван Черничко, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, привітав учасників конференції у відеозверненні. «У чому причина цікавості вченого? Якщо наука стикається з проблемою, лише знання можуть її вирішити. Інтерес є необхідною рисою будь-якого дослідника. Як казав лауреат Нобелівської премії, угорський вчений Альберт Сент-Дьйорді: «Відкривати щось – це все одно, що бачити те, що бачать усі, але думати про те, про що не думав ще ніхто», – зазначив ректор.

Цього року традиційну пленарну презентацію на тему «Конфлікт між вірою та знаннями та їх можлива гармонія» представив філософ Ференц Янка, завідувач кафедри теологічного факультету Університету імені Ференца Гала.

Лекції учасників конференції цього разу відбувались у секціях із математики, фізики та соціальних наук. Із математики та фізики виступило четверо спікерів, із соціальних наук – шестеро.  Виступи оцінювало експертне журі: у секції  «Математика та фізика» – Каталін Кучинка, завідувач кафедри математики та інформатики Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Йолана Туроці-Шуто, викладач кафедри фізики та математики Українсько-угорського навчально-наукового  інституту УжНУ, та Еріка Роман, викладач кафедри математики та інформатики Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ; а в секції соціальних наук – Шандор Бергауер, доцент кафедри наук про Землю і туризму Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ,  Іштван Іванчо, викладач теології Греко-католицького богословського коледжу ім. св. Афанасія, та Ірен Сабо, спеціаліст греко-католицького церковного музею м. Ніредьгаза.

Після оцінки презентацій були оголошені наступні результати:

  • В секції математики та фізики 1 місце посів Норберт Бенце (Ужгородський національний університет, фізичний факультет), 2 місце – Габріелла Папп (Дебреценський Університет) – обидва аспіранти.
  • У секції «суспільні науки» 1 місце отримала також аспірант – Ксенія Шерегі (Католицький університет ім. Пейтера Пазманя, 2-е та 3-є місця вибороли двоє студентів Греко-католицького богословського коледжу ім. св. Афанасія Маргарета Ешпан та Мате Саплонцаі.

(OEGSzK/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Поліція Ужгородщини затримала групу наркоторговців: у зловмисників вилучили партію «товару» та боєприпаси
13:55
Закарпатець посеред ночі увірвався в будинок односельчанки та пограбував жінку
13:40
Службова недбалість під час ремонту лікарні в Перечині, що обійшлась у понад 300 тис. грн: інженеру з технагляду повідомили про підозру
12:44
На території Чопської лікарні сталася пожежа
12:27
26-річний тернополянин за $4500 став «багатодітним» татусем трьох литовських дітей
12:11
Всі новини