111114
16:52 15.032021

«На Закарпатті безліч хворих із COVID-19 не мають показів до стаціонарного лікування», – представники МОЗу

Життя 7585

У понеділок, 15 березня, на Закарпаття завітали представники МОЗу. Зокрема заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов’як та президент Асоціації анестезіологів України, професор, головний спеціаліст МОЗу за фахом «Анестезіологія» Сергій Дубров.

Мета візиту – перевірка дотримання в області протоколів лікування COVID-19, а також надання допомоги у вирішенні критично важливих питань, які перебувають у компетенції Міністерства охорони здоров’я України.

Тож представники МОЗ разом із очільником департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолієм Пшеничним поспілкувалися із журналістами.

– Ми переглядаємо історії хвороби, дивимося, чи лікарі дотримуються протоколу лікування, чи якісно надається допомога. Наразі встигли побувати тільки у двох лікарнях. Також аналізуємо стан з кисневими точками, – розповіла  заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов’як.

У свою чергу, Анатолій Пшеничний розповів, що у зв’язку із запровадженням на Закарпатті червоної зони кількість хворих трохи зменшилася. Утім радіти поки що зарано. Адже немає стабілізації загальної ситуації.

– На Закарпатті майже 60–70% пацієнтів з COVID-19 потребують кисню, – наголосив Анатолій Пшеничний. – Водночас серед хворих на коронавірус, які потрапляють до лікарні, є й частина тих, які могли б лікуватися амбулаторно. Людина, дізнаючись діагноз, починає панікувати, тобто спрацьовує психологічний фактор. Відповідно, ці хворі могли б знаходитися вдома, це 10% пацієнтів.

Ще одна проблема, за словами лікаря, полягає в тому, що багато людей, які потрапляють до стаціонару, пройшли самолікування кількома видами антибіотиків. 

Тож частою проблемою закарпатців, яких госпіталізують з коронавірусною інфекцією, є антибіотикорезистентність. 

– Це суттєво ускладнює подальше лікування. Я би попросив хворих не приймати рішення про прийом антибіотиків на основі порад від сусідів, фармацевтів. Не довіряйте таким порадам.  Це має визначити лише ваш сімейний лікар, – наголосив він.  

За словами професора Сергія Дуброва, в одному із медичних закладів, який вони відвідали, понад 80% хворих не мають показів до стаціонарного лікування. А ряд лікарів узагалі не розуміють, що хворий може бути виписаний із позитивним тестом на COVID-19.

– Якщо пацієнт не потребує кисневої підтримки, то може лікуватися вдома. Так можна трохи розвантажити медзаклади. Окрім того, я бачив, що майже 100% хворих необґрунтовано отримують антибіотики. А це гроші наші з вами, медзакладу, а головне – здоров’я хворих. Що стосується вакцинації, то її не слід боятися. Вакцина – це свобода та колективний імунітет. Тільки так ми зможемо побороти коронавірус, – наголосив Дубров.

Як зазначив Анатолій Пшеничний, на Закарпатті працюють 8 медичних бригад.

– Наразі 1254 людини щеплено. Звичайно, це не той відсоток, який би хотілося. Через антирекламу не всі медики хотіли вакцинуватися. Але я думаю, скоро все зміниться. Медики подивляться на колег і змінять свою думку, – зазначив Пшеничний.

Насамкінець спікери брифінгу повідомили, що на Закарпатті вже невдовзі запустять кисневі станції в 11 районних медзакладах. До кінця березня повинні закінчитися роботи з їхнього монтажу. Мова про Ужгородську клінічну лікарню, Центр легеневих хвороб, обласну КЛ, інфекційну лікарню, Берегівську КЛ, Виноградівську, Міжгірську, Рахівську, Мукачівську, Тячівську та Ужгородську районні лікарні.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини