110989
17:59 10.032021

В Ужгороді вдесяте відзначили кращих літературних дебютантів Закарпаття

Життя 3519

Закарпатська премія за кращі літературні дебюти року була заснована в 2007 році. Запровадили її письменники середнього покоління для тих, хто захотів спробувати свої сили в красному письменстві. За тринадцять років громадська премія кілька разів змінювала мецената та назву, але суть її не змінювалася: відзначають першу художню книжку українською мовою у двох жанрах – поезія та проза.

Десяте нагородження однією з найстаріших чинних літературних премій Закарпаття проходило в Закарпатській обласній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка у Всесвітній день письменника. Лауреатами «Дебюту Закарпаття 2019-2020» стали ужгородець Василь Лавер за збірку моторошних оповідань «В тіні Ердега» та мукачівка Жанна Хома за дитячу книжку «Маленькі історії Дарчика та Міккі». Обидва автори вже мають доволі помітний набуток. Василь Лавер нещодавно прийнятий до Національної спілки письменників України, а Жанна Хома видає єдиний на Закарпатті дитячий журнал, за її історіями знімають мультфільми.

На церемонії нагородження з напутнім словом до лауреатів виступили члени журі та засновники літературної премії – письменники Олександр Гаврош, Сергій Федака, Михайло Рошко, заступник декана філологічного факультету Ужгородського національного університету Олег Хававчак.

Привітали переможців і перші лауреати премії, які цілком підтвердили виданий їм аванс у далекому 2007 році. Андрій Любка нині є одним із найпопулярніших закарпатських авторів, Ірися Ликович видала чотири прозові книжки у відомих українських видавництвах, а Тарас Ващук готує другу книжку у видавництві «Фоліо». Двоє останніх нині проживають в Австрії та Об’єднаних Арабських Еміратах, звідки й звернулися до лауреатів через інтернет.

Меценатом премії «Дебют Закарпаття 2019-2020» виступив Міжнародний благодійний фонд імені Івана Чендея (голова – Іван Трещак), який опікується ще всеукраїнським конкурсом малої прози та «Чендей-Фестом».

Загалом за 13 років уже було відзначено 23 дебютантів, більшість з яких і далі беруть активну участь в українському літературному процесі.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини