110477
16:35 23.022021

У Закарпатському облмуздрамтеатрі цьогорік оновлять і малу сцену

Життя 3165

Цього року Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв відзначатиме 75-річчя. Ювілейний рік розпочався обнадійливо – велику сцену почали капітально оновлювати. Але попереду нас чекають й інші приємні несподіванки. Ситуацію прокоментував директор Закарпатського муздрамтеатру Василь Марюхнич.

– Пане Василю, велику цікавість у ЗМІ викликало оновлення великої сцени театру, яка здійснюється за сприяння Угорщини…

– Оскільки ми зараз переживаємо складну ситуацію, пов’язану з пандемією коронавірусу, що утруднює показ вистав, то ми пожвавили діяльність, спрямовану на покращення матеріально-технічного стану театру. Упродовж останніх років велася робота із залучення позабюджетних коштів, зокрема, у різноманітних грантових проєктах. Днями стартував проєкт технічної допомоги у рамках угоди між Закарпатським муздрамтеатром і благодійним фондом «Сприяння розвитку угорськомовної освіти», за яким 160 мільйонів форинтів будуть використані на капітальне оновлення великої сцени. Зокрема, буде замінено планшет сцени, механізм поворотного кола, встановлено сучасне світлове і звукове обладнання. Наш театр високо цінує допомогу угорських партнерів, завдяки чому ми зможемо на якісно вищому рівні забезпечувати творчий процес. Адже впродовж 35 років сценічне обладнання не оновлювалось і на сьогодні вже фізично і морально застаріло. Внаслідок тривалої експлуатації зносився і верхній шар дерев’яного настилу сцени, на якому монтуються і кріпляться декорації.

– Чому саме угорська сторона проявила зацікавленість?

– Згідно з підписаною угодою, Закарпатський муздрамтеатр взяв на себе зобов’язання сприяти проведенню знакових театрально-мистецьких акцій. Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло на прес-конференції нагадав про урядову програму «Караван культури Закарпаття», в рамках якого в Ужгороді виступатимуть провідні колективи Угорщини, як-от, Національний театр оперети. А для таких виступів потрібна якісна сцена. Окрім того, ми готові запрошувати до участі в наших акціях угорських колег. Зокрема, Берегівський театр візьме участь у нашому щорічному фестивалі «Під цвітом сакури», який плануємо проводити і на оновленій сцені.

– Знаю, що не тільки угорська допомога цього року покращить ситуацію в найбільшому театрі Закарпаття…

– Закарпатський муздрамтеатр отримує допомогу обласного бюджету, який забезпечує 90% видатків захищених статей – до 18 мільйонів гривень на рік. На 2021 рік передбачені видатки для встановлення в театрі автоматичної системи пожежогасіння на суму близько 4 мільйонів гривень з обласного бюджету. Окрім цього, сесія облради прийняла рішення про співфінансування грантового проєкту, який наш театр реалізовує спільно з румунськими партнерами – «Розвиток транскордонної культури. Відреставровані театри Сату-Маре та малої сцени театру в Ужгороді». Завдяки гранту ми зможемо капітально оновити не тільки саму малу сцену і прилеглі приміщення, але й встановити сучасне світлове і звукове обладнання. Також розглядаємо можливість придбати мікроавтобус для виїздів на гастролі. У рамках проєкту запланована і постановка спільної вистави за участю румунської сторони. Цей проект розрахований на 18 місяців, але основні роботи повинні відбутися цього року.

На стадії завершення знаходиться і грантовий проєкт «Дві культури: одна Європа» в рамках програми міжнародного співробітництва Польщі, Білорусі та України. Цей проект спрямований на популяризацію історичної і культурної спадщини Закарпаття і Люблінського воєводства. У театрі буде створено українсько-польський інформаційно-культурний центр. У колишній «кімнаті президії» проведені ремонтні роботи, закуплено необхідне обладнання. Окрім того, умовами гранту передбачена постановка п’єси польського драматурга П.Ровіцького «Казка про пса, який зірвався з ланцюга», над якою працює театральна студія «ДАР», що діє при нашому театрі. Виставу ми покажемо одразу після ремонту великої сцени.

Наприкінці минулого року Закарпатський муздрамтеатр виграв грант й «Українського культурного фонду» – «Культура в часи кризи: інституційна підтримка». 175 тисяч гривень були передбачені для покриття фінансованих заборгованостей, що виникли через обмежений показ вистав, і були використані на нагальні господарські проблеми.

– На завершення розмови про матеріально-технічний стан театру виникає запитання: що далі? Над чим слід зосередитися після успішного втілення згаданих проєктів?

– Планів дуже багато. Хотілося би зробити реконструкції наших великих фойє. На мою думку, вони вже не відповідають сучасним естетичним критеріям. Думаємо і про можливість створення ще однієї театрально-концертної локації на відкритій терасі другого поверху для невеликої аудиторії. Але для такого задуму потрібен інвестор. Слід максимально ефективно використати значні площі театру, який є однією з найбільших споруд Ужгорода.

Олександр ГАВРОШ, Ужгород

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах