110460
15:41 22.022021

Журналістський експеримент: що можна купити за одну гривню в Перечині?

Життя 6603

В Україні все дорожчає і гривня знецінюється. Буває, лежить на дорозі «Володимир Великий» (хтось випадково загубив), але перехожі не поспішають піднімати його. Кажуть: «Хоч Володимир і Великий, і князь, але нічого не вартий у 2020 році».

20 років тому за найменшу паперову банкноту в Україні можна було купити морозиво, пакет молока, батон, декілька кілограмів картоплі, капусти, цибулі. На жаль, ті часи залишилися в історії та нашій пам’яті.

Я вирішила дізнатися, що сьогодні можна купити за купюру номіналом одна гривня в Перечині. Головна умова – ціна повинна бути нижча або дорівнювати гривні.

Акція – маска за гривню

Насамперед прямую до магазину «Копійочка». Назва привертає увагу, але розчарую вас, дорогі читачі «Карпатського об’єктива»: за копійки тут уже нічого не купите. За гривню теж товару нема. Пакетик ванілки для випічки коштує 1,4 грн. На час мого візиту була акція на китайські захисні маски. Дні «чорної п’ятниці». Ціна однієї – 0,99 коп. Купую п’ять штук – про запас.

Натомість в аптеках міста ціни на медичні маски стартують від 3,5 грн. В аптеці «24/7», яка знаходиться по вулиці Ужанській, провізор розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива», що в них можна купити такий товар: два бактерицидні лейкопластирі (один коштує 50 коп.). Згодиться для тих, у кого мозолі, невеликі рани на тілі. Пара одноразових бахіл – 90 коп. Є шприци по 75–85 коп. за штуку. Можна придбати скарифікатор за 50 коп.

Чи варто йти на ринок з «князем»?

На місцевому ринку за «князя» з продуктів нічого не купиш. Наприклад, одне яблуко коштує три гривні. Чуючи моє питання: «Що у вас можна купити за гривню?», продавці дивилися на мене здивованими очима. Дехто навіть не став слухати про мій експеримент, повважавши, що я «не розуміюся у світі, які тепер ціни».

Саша продає господарські товари, серед яких є і «копійчані». Дрібний крам розкладений на столі, більший – на землі. Тут є все, що згодиться в побуті, на кухні та ґаздівстві.

– Колись усе це коштувало копійки, тепер уже гроші, – посміхається мій співрозмовник і додає: – Мало в кого в гаманці знайдеться «князь». Буває, що покупцю не можу видати решту.

Гривню коштує звичайна капронова кришка для банки, пластмасовий хомутик. На цій торговій точці коробку сірників ще можна купити за 50 коп. Отож за гривню матимете дві шкатульки швабликів. Натомість у магазинах за коробку сірників заплатите щонайменше 90 коп.

З гривнею знають забігати циганчата

У хлібному кіоску «Великоберезнянський хліб» продавчиня Світлана поставилася до мого експерименту з розумінням та цікавістю. Ми могли спокійно поспілкуватися, бо на час мого візиту покупців не було.

– У нашому кіоску є різні хлібобулочні вироби, тістечка, печиво, солодощі, цукерки. У хлібний мало хто приходить з гривнею, бо ж найдешевша булочка коштує 8 грн. З гривнею знають забігати циганчата. Так жалісно просять: «Тьотя, дайте щось на гривню». Ну як їм не дати? Шкодую їх, це ж діти. Даю декілька штук карамельок або печива. Чупа-чупс користується попитом у школярів. Коштує 90 коп. Десять копійок вилучили з обігу. Аби не бути винною дітлахам, до лизала даю цукерку.

Вісім пельменів і два вареники

Журналістський експеримент привів мене до магазину «Єрмоліно». Тут найдешевші напівфабрикати. Продавчині розповіла про мету візиту. Прошу зважити на гривню пельменів, вареників. Оля завагалася, чи за таке не дістанеться їй на горіхи від начальства. Вважаю, що за комунікацію із представником мас-медіа керівництво має преміювати своїх працівників. Це ж реклама. Чи не так?

Оля виймає з морозильної камери пельмені «Добрі». Кілограм коштує 34,75 грн. Терези показують, що вартість 8 штук мініатюрних пельмешок – 1,04 грн. За два вареники з картоплею покупець заплатить ті ж 1,04 грн.

Я купую свої улюблені вареники з сирною начинкою.

У магазині «Офіс+» з канцелярії за гривню можна купити файлик, запаску до кулькової ручки, один аркуш кольорового паперу.

В аптеках запропонують вам пакет з логотипом за 50 коп., аби донести додому ліки. У деяких торгових точках ще можна придбати целофановий пакет за гривню.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини