110265
09:10 14.022021

Закарпатці готуються до Стрітення Господнього

Життя 5925

15 лютого православні та греко-католики (християни східного обряду) відзначатимуть Стрітення Господнє. Цього року свято припадає на понеділок.

У церквах цього дня святять свічки. Такі свічки називають стрітенськими, або у інших звичаях «громичними», бо їх ставлять перед образами під час грози, щоб захистити людей і худобу від блискавки.

Закарпатці готуються до свята заздалегідь, насамперед, купують свічки.

Які тепер популярні свічки і скільки коштують, про це дізнавалася кореспондент «Карпатського об’єктива».

На Зеленому ринку в Ужгороді свічки можна купити від трьох гривень до 50 – на будь-який смак та гаманець. Є польські та українського виробника, парафінові, воскові та із суміші воску та парафіну. Є не тільки звичайні білі, а і різних кольорів: червоні, зелені, жовті, сині. Із зображеннями янголів, святих, на деяких – біблійні сюжети.

Три гривні коштує тонка свічка, яку запалюють у церкві. Парафінові білі – 7-8 грн. Кольорові – 20 грн. Найдорожчі – воскові. Одна штука коштує 50 грн., трохи дешевші із суміші.

У п’ятницю товар розкуповували як гарячі пиріжки. Продавчиня ледве встигала обслужити покупців. Каже, що на свій товар не ставила високих цін, бо хоче спродати і заробити якісь гроші, бо через карантинні обмеження торгівля приносить малий дохід.

Жінка у норковій шубі купує різних свічок на 250 грн.

– Свячені свічки маю в хаті цілорічно. Воскові – обов’язково. Запалюю, коли страшно блискає і гримить. Переконалася, що стрітенська свічка розганяє бурю, – розповіла пані.

Віолета Сергіївна зауважила, що стрітенська свічка помічна при недугах, бідах. «Треба запалити свічку і молитися», – порадила.

Господині купують стрічки, сухоцвіти, гілочки самшиту. Ними вдома декорують свічки і потім несуть парадні до церкви для освячення.

Стрітення також знаменує собою зустріч зими з весною. Цей день треба зустріти і провести у доброму настрою.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах