110238
20:20 12.022021

У Закарпатській ОДА обговорили сміттєві затори на річках

Життя 2900

Нещодавній зимовий паводок зібрав сміття із берегів та зон заплави річок, через що утворилися нові сміттєві затори або збільшилися уже існуючі, частину відходів вода віднесла за кордон.

Наразі головною проблемою щодо збору сміття із річок, визначення об’ємів, прокладення маршрутів вивезення залишаються погодні умови. Повноводні річки ускладнюють доступ експертів до місць, де знаходяться сміттєві затори.

Ведуться перемовини із Міндовкіллям щодо дозволу проведення робіт у заповідних зонах, відомо, що 8 сміттєвих заторів утворилося на території Нацпарків. Ігор Шинкарюк, заступник голови Закарпатської ОДА зазначив, що лісникам потрібно розробити заходи, які матимуть мінімальний вплив на довкілля, у жодному разі не можна допустити суцільні вирубки дерев, застосовувати малу техніку для збору та вивезення сміття.

Віктор Бучанський, голова ГО «Екологічний рух «Кольорові баки» щойно повернувся із Угорщини, де займаються збором сміття із річок, в тому числі й того, що припливло із України. Каже, велику частину робіт за кордоном проводять громадські організації. Природоохоронні організації виконують роботи з пошуку сміття, відмічають їх на карті, відтак допомагають прибирати. Угорські водники надають техніку, а громадські активісти – прибирають, сортують сміття: пластик, скло здають на переробку; деревину віддають малозабезпеченим мешканцям і т.д.

Громадський активіст зазначив, що серед сміття, яке надходить в Угорщину із України, є й румунські та словацькі відходи. Заступник голови Закарпатської ОДА Іштван Петрушка повідомив, що у цьому напрямку ведеться діалог, також потрібно поглибити співпрацю у цьому напрямку із іноземними партнерами. У місцях, де річка затікає в Україну із Румунії, українські водники уже почали обстежувати й визначати об’єми іноземного сміття.

За результатами зустрічі були надані конкретні завдання відповідним службам й управлінням:

– виявлення сміттєвих заторів на річках,

– їхнє обстеження щодо об’єму й маршруту вивезення,

– проєкт робіт та їхня вартість,

– перший етап робіт бо вилученню сміття із річок мають розпочати у середині весни,

провести масштабну інформаційну кампанію серед місцевого населення, щоб мешканці зрозуміли, якої шкоди завдає те, що сміття викидають до річок. Розказати про можливість сортування сміття й поінформувати, де є пункти прийому пластику, скла та іншої сировини, що підлягає вторинній переробці.

У планах також визначення місць, своєрідних пасток, на берегах річок, де б можна було акумулювати сміття, щоб не допускати його потрапляння за кордон. Установлення камер спостереження, щоб визначати звідки сміття потрапляє до річок, інформує Закарпатська ОДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах