110223
16:55 12.022021

У сільському будинку-музеї села Великі Береги провели майстер-клас із рукоділля

Життя 2706

Період Фаршанг, який розпочинається 6 січня, тобто після свята Водохреща, та завершується перед настанням Великого посту – народне свято, суть якого полягає в прощанні із зимою і урочистій зустрічі весни. Цей період має багато народних традицій. Хоча вони й дещо різняться у різних народів, проте спільним у святкуванні є карнавали та веселощі, коли молодь вдягає маски та костюми.

Представники громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» регулярно організовують різноманітні майстер-класи до свят у сільському будинку-музеї села Великі Береги. Після тривалої перерви, заняття тут відновилися саме із майстер-класу з рукоділля, темою якого став карнавальний період Фаршангу.

Учні 5-го класу Берегівської середньої школи № 4 ім. Лайоша Кошута після невеликої лекції про угорські народні звичаї та традиції цього періоду, долучилися до майстер-класу. Вони виготовляли маски, традиційних ляльки із тканини та ознайомилися з ткацтвом. У печі для дітей спекли тим часом погачі (печиво зі шкварками), якими пригостили малечу наприкінці заняття.

Організаторка заняття Адель Гал назвала відрадним зустріч із дітьми, адже через карантин протягом тривалого часу всі заходи проходили в онлайн-форматі.

«Ми познайомили учнів із традиціями фаршангу, коли настає цей період, які його характерні звичаї, як свято відзначали різні народи в селах і містах та мешканці Закарпаття зокрема. Діти виготовили маски до традиції бушояраш, коли в угорському містечку Могач традиційно в цей період на вулиці виходять молоді люди, одягнені в кожухи і в маски зі страшними рогами. Хай це і не традиція нашого краю, але видовищна атракція сусідів у цей період», – повідомила організаторка.

lexi/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини