110197
15:17 11.022021

Лише 6 ведмедів реабілітаційного центру НПП «Синевир» цього сезону залягли у зимову сплячку. ФОТО

Життя 6982

В реабілітаційному центрі бурого ведмедя НПП «Синевир» зараз живуть 32 тварини. Більшість клишоногих потрапили сюди із цирків чи розважальних закладів, а тут на території 12 гектарів тваринам допомагають повернутися до життя у лісі.

У дикій природі взимку ведмеді сплять у своїх барлогах по 4 місяці, однак тут у сплячку впадають далеко не всі. «Цього сезону спати пішли лише 6 ведмедів, згодом троє прокинулись, потім знову заснули, погода їх будила» – розповідає “Карпатському об’єктиву” керівник центру Ярослав Бундзяк. – «Головна причина, чому ведмеді не хочуть спати – зовсім незимова погода. Зазвичай ведмеді залягають з першими морозами ще в грудні. Однак, в останні роки все змінилось. Через нетипову для зими погоду, вони не можуть налаштуватись на сон.»

Для того, щоб тварини відчули прихід зими їх раціон трохи змінюють. Ярослав Бундзяк розповідає: « Зараз раціоні ведмедів наступний: яблука, морква, хліб, овес, риба, кукурудзяне борошно. Перед тим як тварина має залягати в сплячку ми трохи зменшили раціон, щоб імітувати природні умови. Для тварин тут також збдували 29 барлог, однак, так сталось, що ще 8 барлог зробили собі самі ведмеді.»

Хто потішився ведмежому безсонню, то це туристи, яких у січні було вдосталь. Через карантинні обмеження багато людей вирушили в гори на відпочинок, тож не оминули увагою і реабілітаційний центр. Малоймовірно, що в останній місяць зими ведмеді ще захочуть залягти у сплячку, однак, в найближчі дні прогнозують люті морози, тож якою буде реакція клишоногих на справжню зимову погоду – покаже час.

Світлана КОМЛЄВА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах