110080
19:01 8.022021

Угорщина виділила кошти на реконструкцію великої сцени Закарпатського обласного драмтеатру. Фото, відео

Життя 62736

За 75 років з дня заснування Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру у його величних стінах глядачі насолоджувалися сотнями вистав за п’єсами української та світової класики. У своїй теперішній будівлі, на березі річки Уж, театр функціонує з 1987 року. Проте протягом останніх десятиліть сцена найбільшого культурно-мистецького майданчика області з місткістю у 800 місць капітально не оновлювалася. 

Наразі ж, завдяки всеохоплюючій підтримці угорських партнерів, вже розпочато ремонтні роботи, які передбачають не тільки повну заміну дерев’яного настилу сцени та механізму поворотного кола, але й встановлення сучасного звуко- і світлообладнання.

Уряд Угорщини завжди ставив собі на меті підтримку різноманітних проєктів в галузі культури у всіх країнах Карпатського регіону. Закарпаття не стало винятком. Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини у місті Ужгород зазначив, що в рамках урядової ініціативи вже проведено оновлення або ж придбано необхідне обладнання у кілька будинків культури та Берегівський театр.

«Для реконструкції сцени Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру виділено понад 15 мільйонів гривень. Завдяки цим коштам буде оновлено не тільки сцену, а й придбано необхідне для роботи сучасне обладнання», – додав Генеральний консул.

Директор театру, Василь Марюхнич, розповів, що поворотне коло, яке я важливою складовою сцени не працює вже понад 20 років. Саме тому працівники театру були змушені пристосовуватися та навчитися працювати без нього: «Зараз я трохи хвилююся, адже не знаю як ми будемо працювати з робочим поворотним колом. Але то все жарти! Звичайно ж до хорошого звикають легко та просто».

Пан Василь також зауважив, що реалізація проєкту не стала спонтанним жестом. Перемовини з цього приводу тривали понад двох років аж до етапу підписання договору з одним з провідних підприємств, що займається ремонтом та осучасненням сценічного простору, звукового та світлового обладнання. Тому всі роботи будуть виконані на високому професійному рівні.

27 березня театрали відзначають міжнародний день театру, тому маємо сподівання, що до цього часу ремонтні роботи будуть завершені, а творчі плани Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру реалізовуватимуться вже на оновленому сценічному майданчику.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини