110034
18:18 4.022021

Програма «Мандруюча колиска» на Закарпатті

Життя 3168

Закарпатський обласний благодійний фонд «Про Агрикультура Карпатика» отримало запрошення від аграрного міністерства Угорщини долучитися до Програми «Мандруюча колиска», суть якої полягає в тому, що сільськогосподарські організації Карпатського басейну отримають колиску, котра «мандруватиме» від однієї родини, яка займається фермерством, до іншої.

Голова благодійного фонду «Про Агрикультура Карпатика» Ласло Гіді щодо зазначеної Програми повідомив: «Ми вирішили дещо розширити цю Програму та почали пошук джерел для цього, врешті, спільно з Товариством угорської культури Закарпаття (КМКС) вирішили, що виготовимо додаткові колиски в рамках програми, які передамо у населені пункти Закарпаття у родини, які висловлять бажання». Л. Гіді додав, що наразі виготовили десять додаткових колисок, а при потребі виготовлять ще.

«Думаю, що кожна родина, яка в нинішній час народжує дитину, вирішує залишатися на рідній землі, жити тут, сподіваюся, хоче також виховувати тут своїх дітей. Ми, у свою чергу, своєю скромною підтримкою, намагаємось дещо сприяти цьому», – додав голова фонду.

Перша колиска наразі гойдає новонароджену дитину родини Гіді у с. Велика Добронь. Сім’я Бейли Гіді з радістю прийняла колиску, в якій, за його словами, двомісячна донька спить набагато спокійніше, ніж досі.

Дві колиски відправили у село Мала Добронь, у родини Лелкеш та Дойко.

Діана Лелкеш каже, що вся сім’я дуже радіє такій ініціативі, і сподівається, що колиска потрапить до якомога більшої кількості угорських родин на всій території області.

«Дуже радіємо, що отримали колиску, це велика честь для нас – бути першою родиною, чия дитина колисатиметься у ній», – каже Агнеш Дойко, котра з чоловіком очікують появи первістка в кінці травня – на початку червня.

«Дуже важливо, щоб молоді пари, які збираються створити родину та народжувати діток, відчували турботу та увагу, адже вони дарують нам наступне покоління. Саме від нас залежить, чи зможемо ми, нація, що живе в меншості, залишитися тут або через кілька десятиліть ми не матимемо жодного представника», – каже Наталія Сігеті-Шера, голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Мала Добронь, заступник голови Великодоброньської ОТГ. «На жаль, від держави ми не відчуваємо турботи чи уваги. […] Найважливішим завданням та метою наших організацій, є створення такого соціального та економічного середовища для мешканців, яке спонукатиме залишатися в рідному краї та бачити перспективу на майбутнє», – додає пані Наталя. За її словами, пари з радістю отримують подарунок, яким вони зможуть користуватися протягом півроку, перш ніж віддати дитині іншої сім’ї.

Бажання отримати «мандруючу колиску» виявили й у сусідньому селі Чомонин, тож цей населений пункт також збагатився ліжком для немовляти. Голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Чомонин, Шандор Надь, журналістам телеканалу «TV21 Ungvár» повідомив: «Така ініціатива особливо важлива, адже коли в сім’ї з’являється дитина, що може бути важливішим за колиску, в якій батьки, бабусі та дідусі можуть протягом перших місяців гойдати немовля».

Виходячи з креслення, ми можемо подумати, що колиску зробити не складно, але наша думка змінюється, коли усвідомлюємо, зі скількох крихітних деталей складається маленьке дерев’яне ліжко, в якому гойдають немовлят. Про процес виготовлення журналістам розповів тесляр із села Малі Геївці Міклош Богаті, який підкреслив, що, дотримуючись принципу довговічності, колиски виготовляють з ясеня, щоб вони могли служити закарпатським угорським сім’ям для представників багатьох поколінь.

CsA/Kárpátalja hetilap/TV21 Ungvár

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах